Glavni tajnik konfederacije europskih sindikata poslao poruku premijeru Plenkoviću i ministru Paviću

Josip Mihaljević
17. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Europska konferedacija sindikata (ETUC) okuplja više od 40 milijuna člabnova iz 38 europskih država. Jučer je glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini poslao dopis predsjedniku Vlade RH i ministru rada i mirovinskog sustava kojeg je posebno kritizirao.

luca visentin

Foto: Luca Visentini, glavni tajnig ETUC-a | Youtube screenshot

Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputila je u utorak, 16. travnja 2019. predsjedniku Vlade RH i ministru rada i mirovinskoga sustava dopis u kojemu upozoravaju na neopravdanost provedene mirovinske reforme, osobito podizanja dobi za odlazak u mirovinu na 67 i snažnije penalizacije prijevremenog umirovljenja.

Glavni tajnik ETUC-a, Luca Visentini, ističe kako je očekivano trajanje života u Hrvatskoj tri godine kraće od prosjeka EU-a, a stopa zaposlenosti osoba od 55 do 64 godina starosti samo 40 posto, te kako se u takvim uvjetima Vlada treba usredotočiti na zadržavanje radnika u svijetu rada do 65., borbom protiv diskriminacije starijih radnika. ETUC upozorava i kako većina onih koji odlaze u prijevremenu mirovinu to ne čine svojim izborom, već ih poslodavci ne žele zapošljavati ili ih potiču na ranije umirovljenje. Tome treba dodati i probleme hrvatskoga tržišta rada, kao što su duga razdoblja nezaposlenosti, visok udio atipičnog i prekarnog rada.

Kritizirali Vladu zbog mirovinske reforme

ETUC izražava kritiku Vlade RH jer prijedlozi sindikata za izmjenu reforme nisu uvaženi kroz odgovarajući proces socijalnog dijaloga, te poručuje kako podržava sindikalnu kampanju za reviziju reforme, uključujući kroz referendum. Visentini poziva predsjednika i ministra da ponovno razmotre sadržaj reforme otvarajući ga odgovarajućem socijalnom dijalogu sa sindikatima.

ETUC ističe kako se iskustvo ranijih godina strukturnih reformi mirovinskih sustava u EU, uvođenjem podizanja dobi za odlazak u mirovinu i mjera kažnjavanja radnika koji imaju diskontinuitet staža i karijera, uključujući žene i zaposlene na nestandardnim oblicima rada, pokazalo neučinkovitim u postizanju ravnoteže javnih proračuna, dok su istovremeno gurnuli brojne umirovljenike u siromaštvo, čineći time mirovinske sustave neodrživima u srednjoročnoj perspektivi.

Ministar Pavić u Europi priča kako su sindikati pod utjecajem… Živog zida?

Posebno zanimljiv dio Visentinijeve izjave glasi ovako:

“U nedavnom razgovoru kojega sam vodio s ministrom Pavićem na marginama Tripartitnoga socijalnog samita, ministar je izrazio određene dvojbe vezano za neovisnost sindikalne inicijative o anti-europskim političkim strankama. Taj je razgovor nažalost prenesen medijima na način koji potpuno obmanjuje javnost. Želim stoga razjasniti da sam, i nakon što sam još jednom provjerio s našim članicama iz Hrvatske, u potpunosti uvjeren kako se sindikalna inicijativa provodi potpuno autonomno od političkih stranaka, koje ih naravno mogu slobodno podržati. “

Budući da je Živi zid jedina “anti-europska” ili euroskeptična stranka, koja je još uz to dala podršku referendumskoj inicijativi ’67 je previše’, znači li to da ministar Pavić u Europi priča kako su sindikati pali pod utjecaj Živog zida?

Na kraju, Visentini poziva Vladu da osigura provedbu referenduma bez ikakvih prepreka, prejudiciranja i utjecaja na rezultat, s obzirom da referendum smatraju temeljnim alatom demokracije.

Video podršku inicijativi glavnog tajnika ETUC-a možete pogledati ovdje:

Glavni tajnik konfederacije europskih sindikata poslao poruku premijeru Plenkoviću i ministru Paviću
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap