Glavni razlog zbog kojeg su građani potpisali za referendum nije mirovina sa 67!

Jasmina Grgurić
25. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Radnički sindikati, kao i veći dio javnosti, s nestrpljenjem čekaju rasplet spore procedure oko raspisivanja referenduma “67 je previše”. Za to vrijeme nipošto ne popuštaju, nedozvoljavajući da borba temeljena na gotovo 750 tisuća potpisa građana padne u zaborav. Tako su nedavno proveli i malu online anketu kako bi doznali razloge zbog kojih su Hrvati uopće dali svoj potpis jednoj od najvećih referendumskih inicijativa u povijesti Hrvatske.

Foto: Sindikalna inicijativa “67 je previše”

Građani Hrvatske imali su priliku samo triput u povijesti svoje države izravno odlučivati o pitanjima važnima za zajednicu (o samostalnosti, ulasku u EU i definiciji braka). Hoće li na referendum izaći i po četvrti put zbog sve težeg položaja umirovljenika? Ako je pitati gotovo 750 tisuća građana, hoće. Ako je pitati predstavnike vlasti, oni će učiniti sve što je u njihovoj moći da do toga ne dođe.

No, što je uopće ponukalo inače tradicionalno inertne i apatične Hrvate da se pokrenu i daju svoj potpis protiv nepravdi u mirovinskom sustavu?

Najviše im smeta umanjenje prijevremene mirovine

Online anketa provedena je na malome uzorku od 185 ispitanika koje su sindikati rada pitali: “Zašto ste potpisali za referendum ’67 je previše’?

Očekivani odgovor na ovo pitanje bio bi, logično, protivljenje odlasku u mirovinu sa 67 godina. Međutim, taj se razlog našao tek na drugom mjestu, dok je na prvom – previsoka i nepravedna penalizacija. Na taj se odgovor odlučilo čak 45,41 posto ispitanika. Oni se protive kažnjavanju prijevremenog umirovljenja, jer ranije u mirovinu najčešće ne idu svojim izborom, nego pritiskom poslodavca.

Podsjetimo, mirovinskom reformom uvedena je penalizacija od 0,3 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, što za maksimalnih pet godina mirovinu umanjuje za visokih 18 posto. Sindikati će na referendumu tražiti da se penalizacija smanji na 0,2 posto, odnosno maksimalnih 12 posto. Ipak, pojedini ekonomski stručnjaci ne slažu se s tim zahtjevom jer on stvara nepravdu u odnosu na one koji rade dulje.

Rad do 67. godine nije moguć

Da rad do 67. godine nije moguć smatra 42,70 posto ispitanih pa se taj razlog našao na drugom mjestu potpisa za referendum. Građani su u više navrata istaknuli da nemaju ništa protiv da se ono uvede kao mogućnost za one koji žele i mogu, uz nagrađivanje, a ne kao obveza uz kažnjavanje nižom mirovinom. Takvo rješenje priprema susjedna Slovenija i ono bi se lako i učinkovito moglo primijeniti u Hrvatskoj.

Kao treći razlog građani su naveli da je općenito riječ o pitanju o kojem građani trebaju odlučivati sami na referendumu. Takav odgovor dalo je 24,86 posto ispitanih.

 

Glavni razlog zbog kojeg su građani potpisali za referendum nije mirovina sa 67!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap