Potpisi za referendum protiv mirovine sa 67 godina brojat će se – slučajnim uzorkom

Jasmina Grgurić
24. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Procedura koju je potrebno provesti kako bi se proveo državni referendum sindikalne inicijative “67 je previše” teče vrlo sporo. Vlada je danas usvojila zahtjev Sabora vezano za provjeru broja i potpisa birača, a sve što će se dalje događati i dalje je podložno neizvjesnostima i nagađanjima…

Današnja sjednica Vlade Snimak zaslona/Youtube

Novi ministar uprave, Ivan Malenica, slijedom zahtjeva od Sabora za raspisivanjem referenduma “67 je previše” na današnjoj je sjednici Vlade predstavio usvojeni zaključak vezan za provjeru broja i potpisa birača. Tim će se poslom baviti Državni zavod za statistiku, a izabrana je metoda slučajnog uzorka.

Usporedba uzorka birača s liste s onima u registru

“Zadužuje se Ministarstvo uprave, odnosno Državni zavod za statistiku da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača, kao i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Ministarstvo uprave će utvrditi ukupan broj potpisa birača te zadužiti Državni zavod za statistiku da iz ukupnog broja potpisa birača utvrdi uzorak statističkom metodom slučajnog uzorka iz kojeg će se provjeriti potpisi birača usporedbom podataka unesenih u potpisnu listu s onima u registru birača” – rekao je Malenica na današnjoj sjednici Vlade.

Isto tako, Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova zadužuje se da provjeri jesu li potpisi prikupljeni u skladu sa Zakonom o referendumu. Kada ove aktivnosti završe, o njima će se obavijestiti Vlada.

Sindikati odbijaju mogućnost pregovora

Što će se događati dalje, neizvjesno je reći. Novi ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović nada se nastavku pregovora sa sindikatima, a koje je ovih dana i najavio. No, ako je suditi i po najnovijim izjavama sindikalnih čelnika, od socijalnog dijaloga neće biti ništa.

Mladi ministar otkrio što sve planira napraviti za umirovljenike u samo godinu dana

Sindikati su tako i danas poručili da pregovora o referendumu nema, jer 750 tisuća građana svojim je potpisima obvezalo ne samo sindikate, nego i vlast. Pritom im nije bitno što je došao novi ministar, jer obveza prema građanima i dalje stoji. Također valja i pričekati ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja, gdje garancije također nema.

Međutim, ono o čemu će sindikati sigurno pregovarati s novim ministrom Aladrovićem jest rast plaća učiteljima i javnim službenicima. Za nadati se da pritom sindikati neće biti spremni na određene ustupke spram umirovljenika, a na račun radnika. Jer, u tom slučaju zasigurno bi izgubili povjerenje više od milijun starijih građana Hrvatske.