Givenchyjeva smrt zaprepastila je svijet – radi se o kraju jedne modne epohe

Jelena Ratko
13. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Modni dizajner Hubert James Taffin de Givenchy umro je jučer u snu u 92. godini života, potvrdio je Philippe Venet, njegov partner s kojim je slavni dizajner živio u Parizu. Njegova smrt pogodila je članove uže obitelji, ali i ostatak svijeta, a osobito cijelu modnu industriju.

Foto: Screenshot

“S velikom tugom javljamo da je Hubert Taffin de Givenchy preminuo. Bio je simbol pariške elegancije više od polja stoljeća” – poručili su iz Givenchyja, modne kuće koju je dizajner osnovao 1952.

Bio je jedan od najvećih dizajnera svoga vremena. Bio je jedan od najvećih dizajnera koje je svijet ikad vidio. Zahvaljujući njemu, danas u modi postoji romantika, nježnost i elegancija. Zajedno s ostalim modnim ikonama svoga vremena, uspio je promijeniti sliku mode kakvu je svijet poznavao u prvoj polovici prošloga stoljeća i ponuditi nešto potpuno novo. Počeo je veoma mlad i svoj je život posvetio kreiranju i modi.

Givenchy je rođen 21. veljače 1927. godine u francuskom gradiću Beuvaisu u plemićkoj obitelji. Odmalena je pratio modne časopise i sanjao da će raditi za španjolskog dizajnera Cristobala Balenciagu. U dobi od 17 godina seli se u Pariz, gdje je upisao prestižnu Nacionalnu školu za likovne umjetnosti. Zahvaljujući talentu, odmah počinje raditi za neke od najutjecajnijih modnih dizajnera tog doba.

Prvi je njegove kreacije uočio Jacques Fath, a nešto kasnije kao asistenta ga angažira dizajnerica Elsa Schiaparelli. Givenchy se potpuno osamostalio 1952. godine kada je otvorio svoju modnu kuću koja je brzo doživjela veliki uspjeh. U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istaknula bluza s voluminoznim rukavima pod nazivom ‘Bettina’, a kao inspiracija za ovu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Bettina Graziani. Tada je ušao u krugove velikih dizajnera kao što su Christian Dior i Christobal Balenciaga, koji mu postaje mentor. Oni su bili ti koji su stvarali novu modu u vrijeme početka Drugog svjetskog rata, redefinirali modne standarde i započeli novu eru na modnim pistama.

Ipak, njegovu karijeru najviše je obilježila glumica Audrey Hepburn. Kao mlada zvijezda u usponu oduševila se inspirativnim kreacijama velikog dizajnera, dok se on oduševio njezinom elegancijom. To je rezultiralo velikim prijateljstvom ovo dvoje ljudi. Glumica je njegovu najpoznatiju crnu haljinu nosila u filmu Breakfast at Tiffany’s. Zahvaljujući ovom dizajneru, danas postoji uvriježen pojam male crne haljine. Audrey, koja ju je proslavila, nešto kasnije je postala ambasadorica njegove modne kuće.

“Tkanina je nevjerojatna stvar, ima svoj život. Morate poštivati tkaninu. A najteže je realizirati malu crnu haljinu jer se morate držati jednostavnosti” – govorio je Givenchy.

Foto: Screenshot

Njegove kreacije nosile su i Jacqueline Kennedy Onassis, Lauren Bacall, Liz Taylor, Ingrid Bergman, Maria Callas, Marlene Dietrich, Greta Garbo i Grace Kelly. S nekima od njih razvio je i bliske prijateljske odnose.

Slavni se dizajner povukao 1995. kada je otišao u mirovinu, a mjesto kreativnog direktora svog modnog imperija prepustio je Johnu Gallianu. Nakon što je Galliano otišao u kuću Dior, zamijenio ga je Alexander McQueen. Talijanski dizajner Riccardo Tisci, nešto mlađi od ostalih, 2005. preuzeo je funkciju kreativnog direktora.

“Svaka epoha je drugačija i morate prihvatiti tu realnost. To je život. Na moju sreću, godinama sam sjajno radio. Prekrasne tkanine, prekrasni ljudi, prekrasne uspomene” – rekao je tada Givenchy.

Pamtit ćemo ga po eleganciji, romantičnom sjaju njegovih kreacija i čarobnoj sposobnosti da unese ljepotu u svaki centimetar tkanine koju je dizajnirao.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap