Život kao u filmu: Umirovljenička sela sve popularnija, glavni problem je – cijena

Josip Mihaljević
23. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Posvuda u svijetu niču umirovljenička sela, veliki kompleksi manjih kuća koji simuliraju neku vrstu doma za starije i običnog života u manjem mjestu. Industrija skrbi o starijima privlači sve više milijunskih investicija, no takva su mjesta za prosječnu stariju osobu i dalje preskupa.

umirovljenicka sela

Foto: Youtube screenshot

Sa starenjem stanovništva polako ulazimo u razdoblje kada će skrb o starijima postajati sve veći kotačić svjetske ekonomije. Umjesto tradicionalnih domova za starije najnoviji trendovi idu u smjeru gradnje ‘umirovljeničkih sela’. Tako će korisnici umjesto malog sobička u velikoj zgradi vrlo vjerojatno imati vlastitu kuću, veću razinu privatnosti i samostalniji život, ali će živjeti u okruženju koje ima sve pogodnosti doma za starije – od ambulante, preko raznih aktivnosti i podrške socijalnih radnika.

Već i sami možete primijetiti u čemu je glavni problem – ako ćete umjesto sobe plaćati cijelu kuću, logika nalaže da ćete za to morati platiti puno više novca.

Samo jedna tvrtka sagradila 33 sela za umirovljenike

Tvrtka iz Novog Zelanda ‘Summerset’ planira izgraditi još jedno selo vrijedno 150 milijuna dolara, a već danas imaju 33 takva naselja namijenjena umirovljenicima. U njima živi više od 6600 korisnika i u životu im pomaže više od 1900 zaposlenika, piše stuff.co.nz.

Novi Zeland ima i udruženje umirovljeničkih sela, a izvršni direktor John Collyns kaže kako ih u budućnosti očekuje još više. No, tko će u njima živjeti?

Za sada samo za bogatije starce

Koncept je, složit ćete se, primamljiviji od klasičnog doma za starije. Većina takvih naselja ima uvjete koje propisuju korisnicima – od dobnih uvjeta, statusnih (primjerice, moraju biti korisnici mirovine), do općih propisa i pravila svakog pojedinog umirovljeničkog sela. Uvjeti najčešće nisu sami i uključuju barem neki oblik sudjelovanja u zajednici, poput obaveze zajedničkog objedovanja jednom dnevno i slično.

Prosječne cijene, čak i one najniže, su paprene. Čak i naši umirovljeni saborski zastupnici bi imali problema s plaćanjem smještaja u novozelandskim umirovljeničkim selima jer smještaj košta od 10.000 do čak 40.000 kuna mjesečno.

U planu su jeftinije varijante, ali one će vjerojatno biti u zgradama

Novozelanđanin Nic Greene koji se bavi nekretninama za starije kaže kako su u planu i jeftinije varijante, no tamo će umirovljenike umjesto u kućica smjestiti u gušće naseljene zgrade, odnosno stanove. Njegova je organizacija blizu malenog novozelandskog gradića Kihikihija koji broji tri i pol tisuće stanovnika kupila jedno zemljište, izgradila zgrade i u samo dva tjedna rasprodala 46 jednosobnih i 30 dovosobnih stanova za starije.

Cijene za sada nisu puno jeftinije od skupljih kućica, ali to je vjerojatno zbog visoke potražnje. S više umirovljeničkih sela na svijetu i cijene bi trebale padati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap