Gdje ćemo smjestiti starije s demencijom? U Zagrebu samo tri odjela, Sv. Ana na čekanju

Jasmina Grgurić
15. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima oko 90.000 osoba s dijagnosticiranim bolestima “zaborava” među kojima je i ona najgora, Alzheimerova. No, ono što nema jest dovoljan broj ustanova za smještaj osoba s demencijom. U Zagrebu djeluju tek tri odjela pri domovima, a onaj novi u Sv. Ani nije dovršen, iako je trebao biti još prije tri godine.

Ilustracija: Rawpixel

Oko 90.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od raznih oblika demencije, pri čemu je najgora Alzheimerova bolest. Unatoč sve brojnijoj starijoj populaciji, a samim time i porastu oboljelih, kapaciteti za smještaj takvih osoba krajnje su nedostatni, a novi se ne izgrađuju. Nerijetko tako umirovljenici s demencijom završavaju smješteni s ostalim korisnicima domova za starije osobe, ako i takvo mjesto uopće uspiju dočekati.

Cijena smještaja u domu čak 7.500 kuna

Na području grada Zagreba u gradskim domovima za starije djeluju tri Odjela za Alzheimer i ostale demencije, a jedan se nalazi u Domu Maksimir. Odjel je otvoren prije deset godina i ima kapacitet od svega deset kori­snika. S njima radi čitav tim; medicinske sestre, njegovatelji, socijalni radnici, fizioterapeuti, a prije pandemije su dolazili i volonteri.

“Ljudima s demencijom cijeli dan je osmišljeno ispunjen s različitim sadržajima, od individualne i grupne gimnastike, rada s loptom, pa do kulinarske radionice, što je prekrasna stvar, kad vidite kako se gospođe prisjećaju kako se guli jabuka, rade cijeli recept, i na kraju pojedu taj kolač. S obzirom da su procjene da je u Hrvatskoj preko 90 tisuća oboljelih od demencije dobro bi došlo da se otvori još ovakvih odjela” – kaže za Sindikat umirovljenika glavna medicinska sestra u Domu Maksimir, Sandra Ćurić.

Ne čudi stoga da je i cijena paprena te mnogima nedostižna, čak 7.500 kuna, što je gotovo trostruko više usporedi li se s onom za smještaj zdrave osobe u dvokrevetnoj sobi za 2.775 kuna. Mnogima je i to nedostižan iznos za podmiriti od vlastite mirovine pa većini u plaćanju smještaja pomaže obitelj.

Zaobljeni namještaj, narukvice i multisenzorna terapija

Lijek koji usporava razvoj Alzheimerove bolesti na tržištu već iduće godine?

Naime, cijeli tim mora proučiti biografiju dementnih osoba poput toga koji su bili hobiji osobe, s čim se umirivala, je li doživjela nasilje, kako bi mogli bolje s njom raditi. Koriste se različite provjerene metode kojim se olakšava rad i komunikacija s takvim osobama, a dom pruža i multisenzornu terapiju, odnosno ima sobu u kojoj pomoću nježne svjetlosti, umirujućih zvukova i opuštajućeg mirisa i dodira umiruje korisnike i smanjuje im agitaciju.

Prostori tog odjela su prilagođeni osobama s demencijom, tako primjerice imaju udoban namještaj, zaobljene rubove, WC školjku u boji i slično. Svaki dementni korisnik slobodno se kreće, što je jako bitno kako ne bi osjećali isključenost iz zajednice, no zato imaju narukvice koje ugodno zapište u slučaju da ta osoba izađe van iz doma.

 Novi odjel u Svetoj Ani trebao biti gotov još 2018.

Nedostatka smještajnih kapaciteta za starije, a posebno za dementne osobe svjesni su i u “Možemo” koji izbornim programom planiraju dodatne gradske domove za starije, i to posebno u onim dijelovima grada u kojima ih nema. Obećali su preuzeti i proaktivnu ulogu u razvoju hospicijske palijativne skrbi, jer je vrijeme da se osnuje ustanova za palijativnu skrb s minimalno 100 kreveta.

Sveta Ana dobiva najveći odjel za oboljele od Alzheimera

Čak 38 mjesta za dementne osobe trebalo je već postojati u Domu Sv. Ana gdje su radovi počeli početkom 2018. godine, a prema obećanjima preminulog gradonačelnika Milana Bandića trebali su biti završeni sedam mjeseci kasnije, no nisu ni dan danas.

Novi odjel pružat će četvrti stupanj usluge koji će obuhvaćati smještaj, prehranu, pomoć kod hranjenja, uzimanja tekućine i održavanja osobne higijene, usluge liječnika obiteljske medicine, a po potrebi liječnika specijaliste neuropsihijatra, radne aktivnosti, organiziranje slobodnog vremena, savjetodavni rad, psihosocijalna rehabilitacija uz nadzor stručnih djelatnika 24 sata.

Odjel će biti opremljen u skladu s uvjetima za sigurno funkcioniranje i kretanje dementnih osoba te će se provoditi muzikoterapija, psihosocijalna terapija i multisenzorna terapija u terapeutskoj (snoezelen) sobi. No, ovim tempom teško će osobe s demencijom u Hrvatskoj dočekati skrb u nekoj od gradskih i županijskih ustanova.

Gdje ćemo smjestiti starije s demencijom? U Zagrebu samo tri odjela, Sv. Ana na čekanju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap