Lijek koji usporava razvoj Alzheimerove bolesti na tržištu već iduće godine?

Jasmina Grgurić
2. lipnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Dugovječnost ima svoju cijenu, a jedna od njih je i veća šansa da ćemo oboljeti od nekog oblika demencije. Hrvatska ima oko 90.000 osoba s dijagnosticiranim bolestima “zaborava” među kojima je i ona najgora, Alzheimerova. Ohrabrujuće vijesti stižu iz Sjedinjenih država gdje bi se uskoro na tržištu mogao pojaviti prvi lijek koji usporava progresiju upravo ove bolesti za koju nema lijeka.

Ilustracija: Pixabay

Prvi lijek za koji se tvrdi da usporava razvoj Alzheimerove bolesti – aducanumab mogao bi biti dostupan na tržištu do 2022. godine ako ga odobre regulatorna tijela u Sjedinjenim Državama, prenose britanski mediji. Aducanumab bi tako mogao postati prvi lijek koji će usporiti razvoj Alzheimerove bolesti u ranoj fazi, tvrde iz američke farmaceutske tvrtke Biogen.

Ove jeseni već bi mogao biti dostupan u Velikoj Britaniji

Nadaju se da će već idući ovaj mjesec dobiti ‘zeleno svjetlo’ regulatornih tijela, napominjući da lijek ne liječi bolest, ali usporava pogoršanje stanja pacijenata, ‘čuvajući’ njihovo pamćenje, kao i sposobnost snalaženja u svakodnevnom životu.

prozir baka
Mitovi koje vjerujemo o Alzheimeru isključuju oboljele iz društva

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) bi 7. lipnja trebala donijeti odluku o tomu hoće li odobriti upotrebu aducanumaba, a lijek bi nakon toga do početka jeseni mogao biti odobren i u Velikoj Britaniji, piše britanski Daily Mirror.

Dr. Susan Kohlaas, voditeljica odjela istraživanja u britanskome centru Alzheimer’s Research za Mirror je rekla da je važno ustanoviti kako će proći prve terapije koje utječu na razvoj bolesti te da potencijalno liječenje ovim lijekom pruža “golemu nadu” te predstavlja značajni korak u promjeni cijelog jednog istraživačkog područja.

Već radili istraživanja, ali davali premalene doze

A kako lijek djeluje?

Svrha aducanumaba, lijeka koji je razvila tvrtka Biogen iz Massachusettsa, je pridonijeti ‘čišćenju’ štetnih nakupina proteina iz mozga, nazvanih beta-amiloidi. Naime, aducanumab cilja protein amiloid koji formira goleme naslage u mozgu u osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti. Znanstvenici vjeruju da su te naslage toksične za moždane stanice i da bi njihovo uklanjanje uz pomoć ovoga lijeka predstavljalo velik korak u liječenju bolesti, premda ne i u potpunom izlječenju demencije.

gonzalez balerina
[VIDEO] Pogledajte moćnu reakciju bivše primabalerine s Alzheimerom kada čuje glazbu iz Labuđeg jezera

Inače, klinička istraživanja prošle su godine prekinuta, jer su znanstvenici kazali kako im se čini da lijek ne djeluje. No, iz Biogena su kasnije kazali da je prvobitna analiza rezultata bila netočna i da su kasnije prikupljeni rezultati istraživanja pokazali da je aducanumab učinkovit u visokim dozama.

Ovo otkriće nije samo važno zbog 47,5 milijuna ljudi u svijetu koji imaju neki oblik demencije, od čega u Europskoj uniji 6,4 milijuna osoba te u Hrvatskoj oko njih 90.000, već i zbog procjene da će ih biti sve više. Tako bi brojka prema predviđanjima stručnjaka do 2050. godine u svijetu mogla narasti i na više od 115 milijuna oboljelih. Glavni uzrok epidemije demencije je sve dulji životni vijek, jer moždane funkcije slabe, što u konačnici može dovesti do problema s pamćenjem te razvoja ozbiljne bolesti koja se teško otkriva na vrijeme, iako njezin razvoj traje godinama. U konačnici, Alzheimerova bolest može dovesti do fatalnih ishoda.

Lijek koji usporava razvoj Alzheimerove bolesti na tržištu već iduće godine?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap