Gabričević pomirio stranku s umirovljeničkim udrugama: “Sve sam dogovorio s Jasnom Petrović”

Josip Mihaljević
29. siječnja 2021.
Istaknuto
A- A+

Koliko će promjena na čelu Hrvatske stranke umirovljenika utjecati na život hrvatskih umirovljenika još nije poznato, ali novi šef HSU-a zagovara puno pragmatičniju politiku od svojeg prethodnika.

gabricevic veselko

Foto: Veselko Gabričević | hsu.hr

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević po svemu sudeći zagovara pragmatičniji politički pristup od svojeg prethodnika Silvana Hrelje koji je nekako uvijek “lakše” koalirao lijevim strankama nego s desnima. Kako je Gabričević ispričao za novilist.hr, HSU se više ne može smatrati strogo oporbenom strankom, a najavio je da će Hrelja ubuduće od situacije do situacije zauzimati drugačiji stav na glasanjima, iako je u Sabor ušao u koaliciji sa SDP-om.

“HSU nije moguće definirati kao oporbenu ili stranku na vlasti, to za nas ne vrijedi. Mi ćemo uvijek dati potporu prijedlozima koji su u interesu umirovljenika, bez obzira čiji oni bili, vladajućih ili opozicije. A malo toga dolazi u Sabor što nema baš nikakve veze s umirovljenicima (…)

Kad su u pitanju glasovanja o državnom proračunu ili nepovjerenju nekom članu Vlade Andreja Plenkovića, ne može se unaprijed kazati kako će HSU-ov zastupnik postupiti. HSU ima svoja stranačka tijela i ona će odlučivati od slučaja do slučaja. Bit će kako ta tijela prosude, u stalnom smo kontaktu s našim zastupnikom Hreljom i dosad s njim nismo imali nikakvih problema”, poručio je Gabričević za Novi list.

Pragmatizam nalaže podršku trenutnoj Vladi

Takav politički pragmatizam pak nalaže podršku bilo kojoj stranci na vlasti koja je spremna dati nešto umirovljenicima. Gabričević je uoči unutarstranačkih izbora kazao kako se HSU ne bi trebao vezati niti uz lijevu niti uz desnu ideologiju.

Gabričević i Hrelja
HSU traži Covid dodatak za umirovljenike: Za neke 5.000 kuna, a za većinu 2.500 kuna pomoći!

“Umirovljenici ne mogu biti žestoka oporba, naše vrijeme brzo prolazi i zato je HSU interesna stranka. Nećemo nikada praviti probleme nikome čiji su prijedlozi dobri, nećemo se nikome inatiti. HSU nije stranka koja će se ukopati na jednom mjestu i od tuda neće mrdati. Vrlo smo specifični, za razliku od drugih stranaka moramo uvijek biti politički pragmatični”, smatra Gabričević.

Pomirba s umirovljeničkim udrugama

Poznato je da su se HSU i umirovljeničke udruge, u prvom redu Sindikat i Matica umirovljenika, nerijetko sukobljavali pa i međusobno optuživali da vuku poteze koji su štetni za umirovljenike unazad nekoliko godina. Gabričević je na čelu HSU-a pokrenuo razgovore oko ujedinjavanja s drugim umirovljeničkim strankama, a pružili su i ruku mira umirovljeničkim udrugama:

hrelja petrovic
Predsjednica SUH-a: "Hrelja je povukao jedini logični potez nakon rastakanja umirovljeničke zajednice"

“S Jasnom Petrović, predsjednicom Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, sve sam se dogovorio, u smislu da ona preko tog tijela utječe na Vladu određenim zahtjevima i porukama. Što se tiče stranaka koje su zapravo sve potekle iz HSU-a, to ipak teže ide. Svi oni sebe smatraju važnijima nego što jesu, a nemaju zajedno kapacitet kakav ima HSU. Mi smo jedina stranka umirovljenika koja je u Saboru, a i na lokalnoj razini imamo vijećnika više nego svi oni zajedno (…)

Za njih bi sve najbolje bilo da se vrate kući, u HSU, a to se ne može dogoditi preko noći”, kazao je Gabričević za Novi list.

Ujedinjavanje umirovljenika moglo bi potrajati više nego što se očekuje, a Gabričević je čak rekao da bi proces mogao potrajati i nekoliko godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap