Predsjednica SUH-a: “Hrelja je povukao jedini logični potez nakon rastakanja umirovljeničke zajednice”

Josip Mihaljević
8. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Reakcije na najavu Silvana Hrelje da se ne planira kandidirati na predstojećim unutarstranačkim izborima, ako pitate umirovljenike, uglavnom su pozitivne.

hrelja petrovic

Foto: Silvano Hrelja i Jasna A. Petrović | Youtube screenshot

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, umirovljenici već dugo vremena nisu zadovoljni radom predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Silvanom Hreljom, a njihovo raspoloženje se djelomično pokazalo na parlamentarnim izborima. Umirovljenici, kojih je u Hrvatskoj više od milijun, nisu glasali ni za Hrelju, ni za druge umirovljeničke stranke.

Hrelja je u jučerašnjem pismu zamolio sve članove da ga ne kandidiraju ni na kakve funkcije u stranci, a HSU bi nakon dugog Hreljinog mandata u narednim mjesecima trebao dobiti novog predsjednika. S druge strane, Hrelja će ostati u Saboru do kraja mandata i za to ima poprilično logično objašnjenje. Naime, u izbornoj jedinici u kojoj je osvojio mandat nema niti jednog drugog HSU-ovca koji bi ga naslijedio, što znači da bi u slučaju njegovog odlaska mandat otišao nekome iz SDP-a ili IDS-a. To bi ujedno značio i kraj parlamentarnog statusa za jedinu umirovljeničku stranku u Saboru.

Komentari na Hreljin odlazak – pretežno pozitivni

Umirovljenici su poprilično sretni s Hreljinim odlaskom, kao što možete vidjeti po komentarima, a zadovoljstvo nisu mogli sakriti ni u Sindikatu umirovljenika, udruzi koja je s Hreljom često ulazila u rat oko umirovljeničkih politika.

“Pa-pa, Hrelja! Tako je članstvu HSU-a napisao tužno pismo kako se povlači i više se neće kandidirati za predsjednika”, napisali su na svojim društvenim mrežama.

Zamolili smo predsjednicu Sindikata Jasnu A. Petrović za komentar na Hreljin potez, a ona odgovara u nešto smirenijem tonu:

“Silvano Hrelja je povukao jedini logični potez nakon rastakanja umirovljeničke zajednice uoči parlamentarnim izbora. On je vodio politiku zajedništva samo dok nije sebi samome osigurao prolazno mjesto na listi SDP-a i ulazak u parlament. On je zapravo objavio poziv da ga se ne kandidira na stranačke funkcije, dakle nije to ni ostavka”, kaže Jasna A. Petrović.

Petrović smatra da slijede škakljivi trenuci za HSU. Upitno je koliko će Hrelja kao saborski zastupnik moći obavljati svoju parlamentarnu zadaću, ako će mu šef stranke biti netko tko nije u Saboru.

“On će nastaviti biti jedini umirovljenički predstavnik, a postaje običan član stranke. Pitanje je njegove kompetencije i kapaciteta da nastavi obavljati taj posao”, priča Petrović.

Petrović očekuje bolju suradnju između udruga i novog HSU-a

Petrović kaže kako su izbori svakako unutarnja stvar HSU-a i ne bi ih komentirala, iako se nada da će novo lice uspostaviti bolje odnose s ostatkom umirovljeničke zajednice koja se bori za veća prava umirovljenika.

“Imam dobre želje da se ponovno revitalizira umirovljenički politički pokret zajedništva političkih stranaka umirovljenika i umirovljeničkih udruga. Vjerojatno će doći do nekakvih pozitivnih pomaka na umirovljeničkoj sceni”, kazala je Petrović.

 

Predsjednica SUH-a: “Hrelja je povukao jedini logični potez nakon rastakanja umirovljeničke zajednice”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap