Fortuna: Zahtijevamo da Vlada hitno poveća mirovine za 10 posto!

Jasmina Grgurić Zanze
9. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Položaj umirovljenika u Hrvatskoj je ponižavajuć, zbog čega Matica i Sindikat umirovljenika traže od Vlade poduzimanje hitnih mjera za zaustavljanje siromaštva starijih osoba. A jedna od tih mjera je zahtjev SUH-a i MUH-a da se mirovine povećaju za deset posto.

Višnja Fortuna/HRTi/

“Zahtijevamo da Vlada poduzme hitne mjere za zaustavljanje siromaštva umirovljenika, dodatno pogoršanog uslijed naglog porasta inflacije i cijena hrane… Lani je čak 67 posto mirovina bilo ispod hrvatske linije siromaštva (2.927 kuna). Za ovu godinu, kad linija bude postavljena na oko 3.200 kuna, ispod nje će biti čak 75 posto svih mirovina, kaže za portal Novosti predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna.

Pojasnila je Vladi nedavno upućeni zahtjev Sindikata i Matice umirovljenika za 10 posto većim mirovinama.

Inflacija veća od postotka usklađivanja mirovina

“Zbog ponižavajućeg položaja umirovljenika tražimo da se hitno svim umirovljenima prema Zakonu o mirovinskom osiguranju mirovine povećaju za 10 posto. Financijska sredstva potrebna za takvo povećanje iznosila bi 308 milijuna kuna mjesečno za 1,14 milijuna umirovljenika” – ponovila je.

Ministarstvo: Zahtjev za povećanjem mirovina od 10 posto nema podloge u činjeničnom stanju

Predsjednica Matice umirovljenika pojašnjava da je to nužno učiniti, jer standard umirovljenika konstantno pada. Usklađivanje mirovina zaostaje pola godine za rastom plaća i cijena, a inflacija je puno veća od postotka usklađivanja. Inflaciji se ni ne vidi kraja, pri čemu najviše poskupljuju proizvodi nužni za život: ulje, brašno, šećer, kruh, mlijeko, meso.

“Od svih skupina u društvu to najviše pogađa umirovljenike. Jer što vrijedi kad nam kažu da su jahte i umjetničke slike pojeftinile. Ti koji to apostrofiraju i ne znaju koliko vrijeđaju svakog našeg starijeg čovjeka. A mirovine su ionako male” – kaže za Novosti Fortuna.

Novi način usklađivanja mirovina i energetski vaučeri

Isto tako, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći nikad u povijesti nije bio manji, dok manje od prosječne mirovine od 3.000 kuna prima čak 730.000 umirovljenika, odnosno dvije trećine korisnika mirovina.

Zašto umirovljenici traže 10 posto veće mirovine? "Glad, poniženje, bijeda, očaj"

Podsjetimo, druga hitna mjera koju SUH i MUH traže je promjena modela usklađivanja mirovina dva puta godišnje i to na način da se mirovine usklađuju u stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijena ili plaća, uz socijalnu korekciju na način da se mirovine do 2.000 kuna indeksiraju za 120 posto, a od 2.000 do 4.000 za 110 posto. Treći zahtjev je uključivanje umirovljenika s mirovinama do 1.500 kuna u pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kuna, što trenutno mogu ostvariti samo primatelji nacionalne naknade za starije osobe i zajamčene minimalne naknade, kao i korisnici osobne invalidnine.

Fortuna: Zahtijevamo da Vlada hitno poveća mirovine za 10 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap