Fantastična vijest oko obiteljskih mirovina: Mirovine pokojnika značajno će se uskladiti!

Josip Mihaljević
1. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Našu čitateljicu, čiji je suprug preminuo 2018. godine, zanimao je jedan važan detalj oko novog modela obiteljskih mirovina – nasljeđuje li se 27% zadnje mirovine koju je njen suprug primio ili se i njegova mirovina prije nasljeđivanja mora uskladiti. Kopali smo po zakonskom prijedlogu i nismo našli ništa što bi upućivalo da se nasljeđuje zadnja primljena mirovina, a Silvano Hrelja nam je potvrdio da će se mirovine prije nasljeđivanja – dovesti na sadašnju razinu!

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Čitateljica portala Mirovina.hr obratila nam se sa zanimljivim pitanjem oko novog modela obiteljskih mirovina prema kojem će preživjeli partner moći naslijediti 27% mirovine preminulog. Konkretno, zanimala ju je osnovica mirovine koja se nasljeđuje – hoće li to biti zadnja mirovina koju je preminuli primio na račun ili će se mirovina preminulog povećati sukladno usklađivanjima pa će tek onda postaje osnovica nasljeđivanja.

Pažljivo smo proučili prijedlog zakonskih izmjena i oko ovoga ništa konkretno ne piše. Zato smo pitali jednog od autora reforme, Silvana Hrelju, koji nam je potvrdio da će se mirovina preminulog uskladiti, odnosno dovesti na sadašnju razinu, a tek nakon toga se utvrđuje iznos koji se može naslijediti.

Mirovine preminulog rastu i preko 20 posto

Čitateljici koja nam se obratila suprug je preminuo 2018. godine. Recimo da mu zadnja mirovina koju je primio na račun iznosila 3.000 kuna. Formula nasljeđivanja kaže da bi naša čitateljica s prvim danom iduće godine mogla naslijediti oko 624 kune njegove mirovine, ali će u stvarnosti naslijediti više.

umirovljenica
'Moja mirovina iznosi 2.600, suprugova je bila 3.000 kuna. Koliko mogu naslijediti?'

Proces bi trebao izgledati ovako – umjesto da osnovica nasljeđivanja iznosi 3.000 kuna, mirovina preminulog mora proći kroz SVA usklađivanja od 2018. do 2023. godine. U ovom slučaju radi se o usklađivanjima 3,64% (2018.), 3,59% (2019.), 2,11% (2020.), 3,02% (2021.) te usklađivanju za trenutnu godinu koje u prvom dijelu iznosi 2,24 posto, a u drugoj polovici godine moglo bi biti oko 6 posto. Kada sve to uskladimo, mirovina od 3.000 kuna raste na 3.674 kuna. Kod računanja “nove” mirovine, morate ići korak po korak, odnosno usklađivanje po usklađivanje jer se povećava osnovica.

Tek na taj iznos primjenjuje se postotak nasljeđivanja mirovine pa će naša čitateljica umjesto 624 kune naslijediti 764.19 kune mirovine mjesečno. 

“Naravno da će mirovina preminulog od trenutka njegove smrti pa sve do danas proći kroz sva usklađivanja, odnosno, dovest će se na sadašnju razinu. Inače to ne bi imalo smisla. Postoje žene čiji su supruzi preminuli prije 10, 15, 20 godina, bez ovoga oni bi naslijedili siću i reforma ne bi imala smisla”, kazao nam je Silvano Hrelja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap