Umirovljenici varali starije prolaznike: Policija upozorava na novi oblik prijevare!

Jasmina Grgurić Zanze
30. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Naviknuli smo da su starije osobe obično žrtve kriminalaca, no u ovom slučaju svi su akteri umirovljeničke dobi. Naime, dva starija muškarca varala su i krala starije prolaznike u četiri dalmatinska grada. Kako je riječ o dosad nezabilježenom obliku prijevare, policija građane upozorava da budu oprezni.

Foto: Unsplash

Policijski službenici iz Splita i Trogira dovršili su krajem rujna kriminalističko istraživanje nad 76-godišnjakom i 68-godišnjakom, državljanima Makedonije, zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela prijevare te jednog kaznenog djela teške krađe.

Lažni zlatni sat, potvrda banke, lokot…

Naime, oni su tijekom kolovoza i rujna na području Splita, Trogira, Primoštena i Dubrovnika prilazili starijim osobama, praveći se da se ne poznaju te da trebaju pomoć prilikom prevođenja. Nakon što bi ostvarili kontakt jedan od njih bi, prikazujući tešku životnu situaciju, ponudio lažni zlatni sat na prodaju po nižoj cijeni od cijene za koju bi govorili da vrijedi.

Kao razlog bi navodili da im trebaju novčanice s potvrdom iz banke, iako kod sebe imaju novca za koji nemaju potvrdu iz banke. Žrtve bi pristajale donijeti i predati novac. Kako bi im stvorili osjećaj sigurnosti, kriminalci bi im prikazivali kako u torbicu stavljaju kuvertu sa svojim novcem za koji nemaju potvrdu iz banke, a koju bi, dok prevareni ne gledaju zamijenili s drugom kuvertom bez novca te bi torbicu potom zaključali lokotom i predavali oštećenima, a u ruci bi im ostavili lažni zlatni sat.

Prevarom zgrnuli oko 200 tisuća kuna

Policija sumnja u počinjenje kaznenog djela teške krađe od strane spomenutog dvojca na području Dubrovnika. Jednog su čovjeka pokušali prevariti na isti način, ali on je posumnjao u istinitost njihove priče. Nakon toga su mu istrgnuli novčani iznos iz ruke te se udaljili u nepoznatom pravcu.

Materijalna šteta počinjenja ovim kaznenim djelima procjenjuje se na oko 200 tisuća kuna.

“Tijekom kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga osobnog vozila i  stana na području Omiša kojeg je koristio osumnjičeni dvojac, te je tom prilikom pronađen veći novčani iznos, više lažnih zlatnih satova te više lokota. Zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela prijevare i kaznenog djela teške krađe uz kaznenu prijavu 76-godišnak i 68-godišnjak predani pritvorskom nadzorniku” – izvijestila je Policijska uprava splitska.

Ne kupujte na ulici ili kućnom pragu

Policija upozorava građane  da obrate pozornost  na ovakve i slične oblike prijevare  te savjetuje  posebno osobe starije životne dobi, ali i njima bliske osobe:

  • Ne posuđujte novac nepoznatim osobama i ne kupujte na ulici ili kućnom pragu
  • Ne dajte da vas zavedu uvjeravanja nepoznatih osoba, njihove titule i slični nastupi, zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje, zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove, poput madeža
  • Građani se izlažu velikom  riziku ako pokleknu pred upornosti nepoznatih osoba koje pod svaku cijenu žele ući u njihov dom pod izlikom pružanja pomoći kod bolesti, nuđenja povoljne robe, traženja milostinje, pomoći, i slično.
  • Odrasli članovi obitelji i bliske osobe  trebali bi starije osobe često upozoravati na takve  opasnosti i ponavljati im policijske savjete.

Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju odmah   obavijestite policiju na broj 192.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap