Dva projekta za pomoć starijima su došli svojem kraju u jednom dijelu Hrvatske

Ana Kanazir
4. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

U pet općina u Podravini se projektom ‘Zaposli i pomozi’ pružala pomoć u kući osobama starijim od 65 godina koje su slabijeg imovinskog stanja. Projekt je sada završio, a upitno je hoće li se i ponoviti. S druge strane, u općini Kloštar Podravski je pri samom kraju projekt ‘Zaželi’ kojim je u šest mjeseci 20 gerontodomaćica brinulo o 139 starijih i nemoćnih osoba s tog područja.

Ruka mlađe osobe na rukama starije osobe

Pomoć starijima | Pixabay

Iako postoji više projekata i načina kojima se pomaže starijim osobama, svima njima nakon nekog vremena nastupi kraj. Tako je došao kraj i za dva projekta u jednom dijelu Hrvatske.

Korist i pomoć je obostrana

U pet općina u Podravini se projektom ‘Zaposli i pomozi’ koji se provodi u sklopu projekta ‘Zaželi’ pomagalo starijima od 65 godina koji su slabijeg imovinskog statusa. Ovaj se program provodio za ukupno 140 korisnika, a sada je i njemu došao kraj pa je bez posla ostalo 23 gerontodomaćica. I ovdje se čeka novi program u kojem korist imaju obje strane.

– Tu je dvostruka korist za sve, stariji dobivaju kvalitetnu brigu i skrb, odlazak u trgovinu, po potrebne stvari, po lijekove u ljekarnu, odrađivanje kućanskih poslova. Ono što je najbitnije je razgovor. Danas je najbitnije kad ih ima netko saslušati, a to je ovaj projekt obuhvatio, kazao je Petar Dombaj, načelnik općine Drnje, u prilogu Marije Perošić za HRT.

U Kloštru Podravskom žele graditi dom za starije: 'Bitno je da imamo projekt i građevinsku dozvolu'

U Kloštar Podravskom je ista situacija

Osim toga, i u Kloštar Podravskom je projekt ‘Zaželi’ pred samim krajem, a njime je u ovoj općini pomoć pružena za 139 korisnika i naknadnih pet koji su ušli u projekt. Prednosti projekta su mnogostruke za lokalnu zajednicu. Načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović je rekao kako je ovaj projekt neophodan što se i vidi u sve većem broju krajnjih korisnika i izrazio je nadu da će se nastaviti i četvrta faza ‘Zaželi’, navodi Dinko Borozan za ePodravina.hr.

Ipak, dobra vijest za ovu općinu je da su prijavili izgradnju doma za starije osobe, a planiraju maksimalno iskoristiti novce koje nude fondovi Europske unije, o čemu smo više pisali ovdje.

Nažalost, trenutno su svi na čekanju za novim projektom koji puno znači starijima, ali i osobama koje o njima brinu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap