Duša riječke tržnice: Baka Katica sa 98 godina prodaje cvijeće, voće i povrće

Jasmina Grgurić Zanze
7. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Tko je sinoć pogledao HRT-ov večernji Dnevnik do kraja, sigurno mu nije promaknula zadnja priča koja gledatelje nije ostavila bez osmijeha i pozitivnih emocija. Zaslužna je za to baka Katica, vedra i vesela duša riječke tržnice.

Baka Katica Rubelj (Snimak zaslona/RTL)

Riječka tržnica ima svoju dušu, vedru i veselu baku Katicu. Tržnica joj je cijeli život, a i zbog nje je tržnica ljepše mjesto. Ima 98 godina, a ujutro joj jedan radnik svaki dan donosi kavu dok ona ustrajno radi na svom skromnom mjestu s nešto cvijeća i domaćih proizvoda. Kada kažemo skromno, ne mislimo zapravo na štand, nego posložene kutije, na kojima i sjedi uz ogradu i ulazna vrata. I tako posljednjih 60 godina.

Tržnica je njezin drugi dom.

“Prodajem svoju robu i dragom Bogu zahvaljujem. Što mi god triba pitaju me “Baba, šta triba?” Eno oni debeli kavu mi svaki dan donosi” – šaljivo će baka Katica. 

Nešto proda, a nešto i daruje kako roba ne bi propala. Novac joj nije važan, jer je svoju mirovinu zaradila.

Baka Barbara od mirovine bi bila gladna, a Marica prodaje jer od svoje neće imati ni za struju

“Ne, ne, ja volim s narodnom biti, ja u kući ovako da krepam. Ide baka u vrta raditi, rezati. pilati, ima baka posla priko glave” – kaže prodavačica Katica.

O prošlosti ne voli govoriti, bilo je teško, ali prisjeća se samo lijepoga i dobrih ljudi, što je recept za sreću i dug život. I uvijek je, kaže, pjevala.

Unatoč velikoj obitelji od pet sinova, 12 unučadi i deset praunučadi i svoje, kako voli reći, dvije do 100 godina, i dalje ima potrebu upoznavati ljude. Kupci za nju imaju samo riječi hvale pa tako kažu da je jako duhovita te uvijek vedra i nasmijana.

“Baba je ovdje legenda naša… Ne pita ništa puno, normalno živi i to je meni drago gledati” – kažu prolaznici.

“Kupi kod babe!” – poručila je na kraju za HRT 98-godišnja prodavačica Katica Rubelj.

 

Duša riječke tržnice: Baka Katica sa 98 godina prodaje cvijeće, voće i povrće
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap