Donosimo artikle na kojima se najviše varalo u trgovinama nakon zamrzavanja cijena

Ana Kanazir
12. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Obavljeno je ukupno 539 inspekcijskih nadzora, a uočene su različite nepravilnosti u poslovanju kod nekih trgovaca. U 27 obavljenih nadzora je utvrđeno 38 povreda, odnosno prodaja zatečenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda.

Foto: Rawpixel

Najviše povreda se odnosi na mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, dok je na drugom mjestu 8 povreda na glatko brašno tip T-550, a odmah iza slijedi i oštro brašno tip T-400 sa 6 povreda.

Tečaj €/kn: 7,53450
Vlada predstavila paket mjera protiv inflacije: Dio mjera se tiče umirovljenika

Poduzet će se prekršajne mjere

Kako uopće radi Državni inspektorat te na temelju čega povlače određene proizvode s tržišta, možete pročitati ovdje. 

-Pri provedbi nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere, rekli su iz Državnog inspektorata za N1.

Istaknuli su i kako je od stupanja na snagu ove odluke provedeno ukupno 539 inspekcijskih nadzora, od čega su 18 prijava potrošača. U 512 nadzora nisu utvrđene povrede predmetne Odluke, dok je u ostalih 27 utvrđeno 38 povreda.

Povrede su se odnosile na iduće proizvode: 19 povreda na UHT mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, 8 povreda na brašno tip T-550 glatko, 6 povrede na brašno tip T-400 oštro, 2 povreda na bijeli kristalni šećer, 1 povreda na svinjski vrat s kostima, 1 povreda se odnosi na jestivo suncokretovo ulje i 1 povreda na svježe cijelo pile po kilogramu, navodi N1.

Osim prekršaja u podizanju cijena, mnogi trgovci su bili u prekršaju i zbog dvojnog iskazivanja cijena, utvrđeno 186 povreda u ugostiteljstvu, a ostale su utvrđene u trgovini i kod pružatelja usluga. Više pogledajte ovdje.

Donosimo artikle na kojima se najviše varalo u trgovinama nakon zamrzavanja cijena
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap