Državni inspektorat i dalje u akciji: Evo tko najviše ‘dere’ građane nakon uvođenja eura

Milan Dalmacija
20. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Državni inspektorat je od 5. siječnja proveo 1.145 nadzora nad trgovcima, ugostiteljima i pružateljima usluga. U čak 25,2 posto su utvrdili neopravdano povećanje cijena nakon uvođenja eura te naplatili gotovo 400.000 eura kazni. Najviše su svoje usluge poskupjeli frizeri, fotografi, vlasnici parkirališta i autopraonica, a nije izbjegnut ni porast cijena hrane. Pojedini frizeri su pak dobili kazne od nekoliko tisuća eura zbog poskupljenja od nekoliko centi.

trgovina za umirovljenike

Foto: Youtube screenshot

Nakon što je protekloga tjedna premijer Andrej Plenković zaprijetio novčanim kaznama svima koji se ne pridržavaju zaključka Vlade o vraćanju cijena proizvoda i usluga na razinu do 31. prosinca, o čemu smo već pisali, Državni inspektorat je objavio je najnovije nalaze o poskupljenjima nakon uvođenja eura.

– Do 19. siječnja, inspekcije Državnog inspektorata obavile su ukupno 1.145 nadzora. U 25,2 posto obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju (njih 163), utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine, izvijestio je Inspektorat.

Neki poskupjeli i za 126 posto

Vlada podigla ograničene cijene nekih proizvoda: Plenković zaprijetio novčanim kaznama zbog poskupljenja

Ističu kako je tržišna inspekcija obavila 659 nadzora, od čega 282 nad pružateljima usluga, 280 u trgovini na malo i 97 u trgovini na malo pekarskim proizvodima. Pritom su utvrdili ukupno 87 slučajeva neopravdanog podizanja cijena, od čega 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u pekarnicama i 15 u trgovini na malo, na što se nadzirani poslovni subjekti mogu žaliti, o čemu smo već pisali.

– Prosječno neopravdano povećanje cijena usluga je 20 posto, a u pojedinim slučajevima povećanja doseže i 126 posto. Tako je primjerice inspekcijskim nadzorom utvrđeno povećanje fotografskih usluga od 57 posto, pojedinih frizerskih usluga od 126 posto, usluge privatnog parkiranja od 25 posto, usluga samoposlužnih autopraonica od 50 posto, nabrojili su iz Inspektorata te dodali kako je u trgovinama utvrđeno neopravdano poskupljenje od 17 posto za kontrolirane proizvode poput piletine, puretine, suhomesnatih proizvoda, vode, sokova, jaja, slatkiša, mliječnih proizvoda, konzerviranog povrća i hrane za životinje.

Zabilježena su i poskupljenja kruha i drugih pekarskih proizvoda, prosječno za 15 posto, a u pojedinim nadzorima za 20, pa čak i 30 posto.

Naplaćeno 400.000 eura kazni

Turistička je, pak, inspekcija obavila 486 nadzora, od čega su u gotovo trećini (161 slučaj) zabilježili neopravdano povećanje cijena u ugostiteljstvu. U 72,6 posto slučajeva ugostitelji su tijekom i neposredno nakon inspekcijskog nadzora vratiti cijene na staro.

– U okončanim inspekcijskim nadzorima, prekršajnim nalozima prema poslovnim subjektima izrečene su 234 novčane kazne u iznosu od 399.489,09 eura (3.009.950,55 kuna), poručili su iz Državnog inspektorata te dodali da će njihove inspekcije i dalje nastaviti obavljati nadzore s ciljem zaštite potrošača.

Zanimljivo, javljaju se pojedini frizeri s odlukama inspektorata o kaznama od nekoliko tisuća eura zbog opravdanih poskupljenja od nekoliko centi, piše index.hr.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap