Poskupljenja naša svagdašnja: Inspektorat bilježi neopravdani rast cijena, ali trgovci se mogu žaliti

Milan Dalmacija
11. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Državni inspektorat utvrdio je, u više od 500 obavljenih nadzora, neopravdano podizanje cijena nakon uvođenja eura. Zamjenica glavnog državnog inspektora objasnila je da trgovci imaju pravo na žalbu na nadzor, a samim time i opravdati podizanje cijena. Ranije smo čitatelje Mirovina.hr upitali kakva su njihova iskustva s kupnjom nakon 1. siječnja, a izdvojili smo najbolje odgovore.

trgovina

Foto: Unsplash

S uvođenjem eura stigla su i neočekivana poskupljenja roba i usluga, mimo Zakona o uvođenju eura. Premijer Andrej Plenković naložio je vraćanje cijena na razinu od 31. prosinca, a tržišna, turistička i radna inspekcija već su na terenu i bilježe nepravilnosti, o čemu smo i pisali.

– Prema prvim službeno objavljenim podacima kada govorimo o neopravdanom povećanju cijena u razdoblju od 2. do 5. siječnja smo intenzivirali nadzore. U tom dijelu, neovisno o dvojnom iskazivanju cijena gdje su nadzori išli kontinuirano od prvog dana obveznog isticanja cijena, 5. rujna, u prvih preko 500 obavljenih nadzora, od toga preko 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu, je utvrđeno neopravdano podizanje cijena, rekla je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Unatoč prekršaju, imaju pravo na žalbu

Istaknula je da su svi koji nisu vratili cijene na prijašnje razine u prekršaju. Unatoč tomu, imaju pravo na žalbu.

Sve je više zabilježenih poskupljenja: 'Moraš dobro gledati račun i cijene, jer si u suprotnome u problemu'

– Tijek inspekcijskog postupka je takav da se svim strankama, poslovnim subjektima, daje očitovanje na okolnosti povećanja cijena. Tim pravom se njima jamči da će oni dati razloge zašto je došlo do povećanja cijena u tom prijelazu, istaknula je Filipović-Grčić.

Takvi argumenti se uglavnom odnose na porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, cijena energenata i drugih troškova poslovanja. Unatoč tome, istaknula je pomoćnica glavnog državnog inspektora, potrošači su dovedeni u nepovoljnu situaciju.

– Mi smo ovdje u funkciji zaštite potrošača i zaključak Vlade je samo još jedan dodatni kontrolni mehanizam i u svim tim situacijama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena poduzet ćemo sve upravne i prekršajne mjere. Mjere se sastoje od zabrani nepoštene poslovne prakse gdje subjekti indirektno moraju vratiti svoje cijene, dodala je Filipović-Grčić, dodavši da je i u drugim zemljama uvođenjem eura došlo do rasta cijena, ali i da treba razlikovati zaokruživanje i preračunavanje cijena.

Primjeri u praksi

Kako to izgleda u stvarnosti upitali smo čitatelje Mirovina.hr. U mnoštvu komentara u kojima “biranim riječima” iskazuju svoje mišljenje o najnovijim potezima Vlade te upozoravaju kako su cijene počele odavno rasti, između ostalog i zato da se ne bi trebale spuštati nakon 31. prosinca, izdvojili smo i nekoliko konkretnih primjera.

Vlada donijela mjere protiv rasta cijena: 'Nismo u situaciji da pohlepa prevlada nad solidarnošću'

– Tomato bon od 25 kuna sada je četiri eura, tj. više od 30 kuna, a mogao je logično biti 3,50 eura jer to je onda 25,16 kuna, konstatirala je jedna naša čitateljica, dok je druga dodala: “Bon od 240 kuna sad je 260 kuna.”

-Dvadeset komada toaletnog papira prije Nove godine 50 kuna, danas 64 kune, istaknuo je čitatelj Mirovina.hr

– Tako je 31.12., samo jedan primjer, jogurt bez laktoze “Lagano jutro” dostigao cijenu “Mua” i sada su oba 11,99, dakle 12 kuna, upozorila je na Facebooku pratiteljica koja je detaljno pratila kretanje cijena.

– Danas sam ostal šokiran u trgovini mješovite robe. Naime, jaja su koštala 16–17 kuna, danas gledam 22 kune. Posebna pureća je bila 9,99 danas 16 kuna, itd., dodao je još jedan naš čitatelj.

Kraću raspravu su izazvala iskustva u jednom trgovačkom lancu. Jedna čitateljica je nabrojila što sve nije poskupjelo, ili je čak pojeftinilo: “šećer 1,06, kruh 1,06, ulje 1,75, instant kava 4,75 čak jeftinija tri kune, hrana za pse 9,95, brašno 3,74 eura. Bila na kavi, cijena ista.” No, jedan čitatelj je dometnuo da je u istom trgovačkom lancu “maslac skočio na 3,3 eura.”

Zabilježili smo i drugačija iskustva: “Dimnjačar danas devet eura.”, Odemo u Sloveniju, kupimo sve, na 500€ ušteda 100€.”

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap