Državna tajnica o energetskom dodatku: Umirovljenici će morati pratiti informacije

Josip Mihaljević
29. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, govorila je o nadolazećoj isplati energetskog dodatka umirovljenicima te o vaučerima za plaćanje režijskih troškova. Potvrdila je kako će se kod energetskog dodatka novci isplatiti na račune već do kraja travnja.

margareta madjeric

Foto: Margareta Mađerić | Youtube screenshot

Energetski dodatak na putu je prema otprilike 720 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj čije su mirovine manje od 4.000 kuna. Dodatak od 400 do 1.200 kuna trebao bi se isplatiti do kraja travnja, kazala je državna tajnica Ministarstva rada Margareta Mađarić za dnevnik.hr.

stariji setnja
Sve o energetskom dodatku na jednom mjestu: Tko ima pravo, kada kreće isplata...

“To se njima direktno uplaćuje na račun nakon mirovine, do kraja travnja za veliku većinu osim za manji dio koji ostvaruje pravo i na inozemnu mirovinu”, poručila je Mađerić.

Umirovljenici s inozemnom mirovinom morat će pratiti informacije na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji će, kako neslužbeno doznajemo, uskoro objaviti i poziv za ispunjavanje obrasca. Za one koji primaju dio mirovine iz inozemstva – morat će dostaviti dokaz o visini mirovine za ožujak. S druge strane, oni koji imaju nešto staža u inozemstvu, ali na temelju tog staža ne primaju nikakvu mirovinu, morat će dostaviti izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu.

“Do kraja lipnja imat će tu mogućnost. Ostavili smo dovoljno vremena, nismo ništa zakomplicirali”, kazala je Mađerić.

Za skupinu umirovljenika koji imaju takozvani “inozemni element” mirovine – isplata energetskog dodatka planira se za srpanj.

Kako funkcionira plaćanje računa s vaučerom?

Mađerić je pojasnila i kako funkcioniraju vaučeri za plaćanje režija:

Mihajlo (67): "Vaučeri nam ne trebaju, dajte nam veću mirovinu!"

“Vlada je osim za umirovljenike mislila i na socijalno najugroženije sugrađane. Dosad su ti korisnici bili korisnici zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine. Proširili smo pravo na korisnike nacionalne mirovine, nezaposlene hrvatske branitelje te civilne stradalnike Domovinskog rata”, kazala je Mađerić.

Što se tiče ostvarivanja prava na vaučere, mora se predati zahtjev Centru za socijalnu skrb. Oni izdaju rješenje. Mađerić je objasnila i kako funkcionira plaćanje računa:

“Osoba će doći s računom za struju, plin ili za toplinsku energiju, osobnim dokumentom i rješenjem koje mu je izdao Centar za socijalnu skrb u Finu. Novac mu se potom vraća. Na kraju dana Fina dostavlja Ministarstvu podatak o svim korisnicima koji su taj dan platili račun za energiju i sutradan Ministarstvo transferira novac korisniku”, objasnila je Mađerić.

Državna tajnica o energetskom dodatku: Umirovljenici će morati pratiti informacije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap