Država umirovljene nastavnike vraća u škole? Nema dovoljno stručnog kadra!

Jasmina Grgurić Zanze
13. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Uz deficit liječnika, medicinskog osoblja, njegovatelja, strukovnih i ugostiteljskih kadrova, Hrvatsku muči i ozbiljni nedostatak nastavnika, pogotovo onih stručnih iz matematike i fizike koji svoju sreću radije traže u drugim sektorima, nego u prosvjeti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao jednu od mjera razmatra stoga povratak umirovljenih profesora iz mirovine u škole.

Prosvjed nastavnika 25. 11. 2019. | foto: srednja.hr

Kako bi nadomjestilo nedostatak kvalificiranih nastavnika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razmatra mogućnost povratka umirovljenih profesora u škole, što bi omogućili izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju koje su u pripremi, piše Slobodna Dalmacija.

Samo onda kad se nitko stručan ne javi na natječaj

Naime, bez obzira što Zakon o radu i Zakon o mirovinskom osiguranju omogućuju nastavak rada nakon 65. godine, kao i zapošljavanje umirovljenika do najviše pola radnog vremena bez obustave mirovine, profesori ne mogu raditi kao predavači u svojoj struci u školama, ali mogu ostale poslove. Razlog je upravo što obrazovni zakon predviđa da „radniku školske ustanove ugovor o radu prestaje s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža“. Sada kada Vlada ionako širi mogućnosti rada za umirovljenike, kao što potiče i dulji ostanak na tržištu rada i nakon 65., nema razloga da se ista opcija ne ponudi i profesorima. Zakonske izmjene u tom smislu očekuju se već početkom iduće godine.

kazne u školi
[VIDEO] Pitali smo umirovljenike kako su ih kažnjavali u školama kad su bili mladi

“Ideja je da se rad umirovljenih učitelja i nastavnika omogući ponajprije u slučajevima kada se nitko stručan ne javi na natječaj. Dakle, ni na koji način oni ne bi oduzimali prednost mladom, stručnom kadru, ali u situaciji kada se nitko takav ne prijavi, zašto ne dati šansu umirovljenom nastavniku koji želi nastaviti raditi u struci? Svjesni smo da to neće u potpunosti riješiti problem nedostatka stručnog kadra, zbog toga radimo i na drugim mjerama za stimuliranje mladih za upis u ta zanimanja” – kazali su iz Ministarstva Radovana Fuchsa za Slobodnu.

Sve više nestručnog kadra iz fizike, matematike…

Manjak stručnog kadra trenutno se “krpa” s onim nestručnim, ili barem manje stručnim. Tako je u protekloj školskoj godini bilo 1.360 nestručnih nastavnika ili učitelja, što je 2,56 posto od njihova ukupna broja. Riječ je o nastavnicima bez odgovarajuće razine ili vrste obrazovanja, s obzirom da ne predaju predmete iz svoje struke. A ti su postotci znatno veći kada je riječ o matematici (7,42 posto) i fizici (10 posto) i informatici (osam posto).

Stanje je najteže u Ličko-senjskoj županiji gdje više od osam posto sve nastave izvodi nestručni kadar, a više je nego alarmantan podatak da nastavu fizike u toj županiji izvodi gotovo 67 posto nedovoljno stručnih nastavnika, oko 35 posto nestručnih matematičara, 31 posto kadra iz informatike te svaki četvrti iz biologije. Među prve tri županije koje prednjače s nestručnom nastavom (ukupno) su još i Karlovačka (5,37 posto) te Zadarska županija (5,34 posto), dok je najbolje stanje u Gradu Zagrebu (oko 1 posto takve nastave), Osječko-baranjskoj (1,28 posto) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (1,4 posto), navodi Slobodna Dalmacija.

Iako je ova “vatrogasna” mjera dobra za škole, a dijelom i za umirovljenike, mada je teško vjerovati da bi se značajniji dio njih u tim godinama poželio uopće vratiti na nastavu, država prije svega mora motivirati mladi kadar za rad u školi.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap