[VIDEO] Pitali smo umirovljenike kako su ih kažnjavali u školama kad su bili mladi

Josip Mihaljević
23. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Metode odgoja drastično su se mijenjale kroz povijest. Učitelji su, ne toliko davno, bili puno veći autoriteti nego što su danas. Dijeljenje šamara  i packi  bile su sasvim opravdane „pedagoške mjere“, a danas bi učitelji zbog takvih radnji završili u zatvoru. Je li batina izašla iz raja i kakve su kazne u školama doživjeli naši umirovljenici pogledajte u video anketi ispod.

kazne u školi

Pitali smo umirovljenike kakve su kazne imali u osnovnim školama. Zanimalo nas je jesu li kazne poput klečanja na kukuruzu mit ili stvarnost. Velik broj umirovljenika se s osmijehom na licu prisjetio školskih dana i podijelili su nam svoje priče. Kažnjavanja je itekako bilo, ali samo za one „zločeste“.

‘U moje vrijeme to nije bilo tako’

Nedisciplina u školi i nije neka novost. Današnji mladići i djevojke jednako su puni energije kao što su mladići i djevojke nekoć bili. Od naših baka, djedova i roditelja često smo mogli čuti kako je u školi nekada bilo drugačije. Ne napišeš zadaću, učitelj te pošalje u kut da klečiš cijeli školski sat. Pričaš s kolegom iz klupe tokom sata, učitelj ti odvali šamarčinu. Tjelesne kazne  zasigurno su najkontroverznije, a one su prošle put od potpunog prihvaćanja, preko prešućivanja do totalne zabrane i osude.

Osim packi i šamara, učitelji su se koristili i drugim kaznama – udarcima po guzici, čupanju za zulufe,  klečanju na kukuruzu, grašku ili nećem trećem s ciljem kažnjavanja djeteta. Kazna je u biti dosta efikasna metoda zbog neposrednog  učinka na cijeli razred: učenik kaznu primi pred cijelim razredom (koji su u prošlosti brojili gotovo duplo više učenika nego što ih ima danas), a ostatak razreda se smiri kako i oni ne bi bili kažnjeni. Druga stvar, učitelj nije morao vršiti nikakvu posebnu pripremu da bi izvršio kaznu, za 5 packi potrebno je oko 5 sekundi. Uostalom, kaznu je mogao izvršiti i nekompetentan profesor.

‘Čak su znali pošišat kosu muškima’

Umirovljenike smo pitali kakvih se kazni iz škole sjećaju i što su trebali napraviti da ih zasluže. Najčešća kazna su vjerojatno bile packe, udarac šibom ili prutom po dlanovima i jagodicama. Zatim, mnogo njih je neke sate u školi provelo stojeći ili klečeći u kutu jedan puni školski sat. Neke od njih su učitelji udarali, a razlozi su bili svakakvi: od toga da nisu naučili recitirati neku pjesmicu, nisu napisali domaću zadaću do slučajeva gdje su bili nemirni i ometali druge učenike u školskim klupama.

 

Copy link
Powered by Social Snap