Država se baš “isprsila”: Nacionalna naknada za starije porasla 2,6 posto!

Jasmina Grgurić Zanze
16. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sutra će, u četvrtak 17. veljače, isplatiti nacionalnu naknadu za starije osobe. Ova vrsta pomoći isplaćuje se zadnjih godinu dana građanima starijima od 65 godina koji nemaju pravo na mirovinu, jer nisu skupili dovoljno godina radnog staža. Iznos od 800 kuna sada je povećan prvim usklađivanjem za 2,6 posto, što je malom broju od svega 5.757 korisnika, četverostruko manjem od očekivanog, donijelo samo 20 kuna “povišice”.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Nacionalnu naknadu za starije osobe prima samo 5.757 osoba starijih od 65 godina koje nemaju mirovinu. Razlog je strogo postavljeni prihodovni cenzus kućanstva koji ne smije biti veći od 800 kuna po članu obitelji. Upravo toliko iznosi i “nacionalna mirovina” koja je nakon godinu dana postojanja doživjela svoje prvo usklađivanje. Ono iznosi 2,6 posto što je na ovako malenu potporu svega 20,80 kuna povećanja.

Žene izložene teškom siromaštvu u starosti

HZMO objavio koliko raste nacionalna naknada za starije osobe!

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje naknadu za siječanj isplatit će sutra, 17. veljače 2022. godine. Riječ je o 4,6 milijuna kuna iz državnog proračuna. Nacionalnu mirovinu prima znatno veći broj žena u starosti pogođenih teškim siromaštvom, 64,81 posto u odnosu na 35,19 posto muškaraca.

Država je predvidjela da će broj korisnika biti barem 20.000, a procjenjuje se da je starijih građana bez mirovine čak trostruko više i od te brojke. Razlog malog broja korisnika naknade su strogi uvjeti, ali i činjenica da je socijalna pomoć za samca čak i veća, iako se kod nje gleda i imovinski cenzus, što kod nacionalne naknade nije slučaj.

Tko i kako može ostvariti pravo?

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800,00 kn
  • Evo koliko se starijih odreklo mirovine i socijalne pomoći zbog nacionalne naknade!

    da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi

  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

 

Država se baš “isprsila”: Nacionalna naknada za starije porasla 2,6 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap