Evo koliko se starijih odreklo mirovine i socijalne pomoći zbog nacionalne naknade!

Jasmina Grgurić
24. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Oko 23 tisuće umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovine koje su manje od 1.000 kuna. Također, dobar dio starijih od 65 godina prima socijalnu pomoć, jer nemaju uvjete za mirovinu. Samo manji dio njih odlučio je prihvatiti “nacionalnu mirovinu” od 800 kuna kao povoljniju alternativu, jer ona to zapravo i nije.

Ilustracija: Rawpixel

Nacionalnu naknadu za starije osobe u studenom je dobilo svega 5.587 korisnika, pri čemu čak 65 posto žena. Daleko je to od Vladinih predviđanja kako će ova socijalna mjera u prvoj godini postojanja obuhvatiti oko 20.000 osoba. Mjesečni iznos od 800 kuna namijenjen je starijima od 65 godina koji nemaju pravo na mirovinu. Analize su pokazale da u Hrvatskoj bez prihoda živi oko 60.000 starijih. Jedan od razloga malog broja korisnika ove pomoći svakako su u strogo postavljeni uvjeti.

Stotinjak građana odreklo se mirovine i socijalne pomoći

Naime, prihod kućanstva ne smije biti veći od 800 kuna po članu, bilo da je riječ o samačkom ili zajedničkom domu. Osoba ne smije imati smještaj u domu te potpisan ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, a u Hrvatskoj mora prebivati neprekidno najmanje 20 godina.

umirovljenica
Nacionalna naknada za starije nije došla do onih kojima je najpotrebnija

Također, korisnik ne smije primati mirovinu ili socijalnu pomoć. Premda minimalna zajamčena naknada propisuje nešto strože uvjete, mnogi stariji korisnici jednostavno se nisu “prebacili” sa socijalne pomoći na nacionalnu naknadu, jer je iznos za samca isti pa im to ne donosi nikakav benefit.

Osoba se može odreći mirovine ili socijalne pomoći ukoliko je nacionalna naknada za starije za njih povoljnije rješenje. No, na takav se potez odlučilo tek stotinjak građana.

Mirovina od svega 498 kuna

Dosad je 69 korisnika mirovine zatražilo obustavu isplate mirovine radi ostvarivanja prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, kažu nam iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Njihova prosječna mirovina iznosila je 498 kuna, dakle gotovo dvostruko manje. Također, isto je učinilo i 59 korisnika zajamčene minimalne naknade.

Socijalne pomoći bit će veće od najniže starosne i nacionalne mirovine!

Da broj korisnika u budućnosti neće pretjerano rasti, vidljivo je i iz prihvaćenih izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, prema kojem će socijalne pomoći biti veće. Samci će umjesto 800 kuna dobivati 1.000 kuna, a rast će i sve ostale kategorije po članu kućanstva. Od iduće godine “nacionalna mirovina” doživjet će i svoje prvo usklađivanje, no radit će se o tek par desetaka kuna većem iznosu.

Skoro tri tisuće umirovljenika prima mirovinu nižu od 500 kuna, a ona u prosjeku iznosi samo 330 kuna. Mirovinu od 500 do 1.000 kuna prima njih skoro 20 tisuća, a prosjek primanja je 810 kuna. Riječ je o mirovinama za proisječnih 15 godina rada, a koje su iste ili niže od socijalnih davanja.

Evo koliko se starijih odreklo mirovine i socijalne pomoći zbog nacionalne naknade!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap