Država plaća smještaj za više od 1.500 osoba u državnim i županijskim domovima za starije

Jasmina Grgurić Zanze
30. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Kada sklopimo ugovor s domom za starije i nemoćne osobe, smještaj plaćamo sami. Za nas to može učiniti država u slučaju da mjesto dobivamo na zahtjev temeljem rješenja centra za socijalnu skrb. I tada u troškovima moramo sudjelovati, skroz ili djelomično, čak i kada novca nemamo, jer u tom slučaju moraju plaćati naši uzdržavatelji ili članovi obitelji. Tek kada ni ta opcija nije moguća, plaća država. Provjerili smo u ministarstvu koliko je takvih slučajeva i kako se kreću prosječne cijene smještaja.

Ilustracija: Unsplash

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ustupilo nam je prosječne cijene u domovima za starije i nemoćne. Izračun se odnosi na povoljniju opciju, dvokrevetnu sobu za pokretnu osobu. U državnom domu takvo mjesto košta 2.974 kuna. Prosječna cijena smještaja u županijskim (decentraliziranim) domovima iznosi nešto manje, 2.348 kuna.

To je cijena za korisnike koji se smještaju temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb. Za ostale, cijene su ipak nešto drugačije. Platit ćete u prosjeku i do 500 kuna više, što je i dalje povoljnija opcija od dvostruko pa i trostruko skupljih privatnih domova.

Država plaća sve za 370, a djelomično za 1.150 korisnika

Cijene su proteklu godinu rasle u županijskim domovima pa i oni više ne predstavljaju tako povoljno rješenje, s obzirom da su mirovine u prosjeku sada manje od prosječne cijene smještaja.

“Temeljem ugovora koje je Ministarstvo sklopilo sa svakim decentraliziranim domom pojedinačno za korisnike smještene temeljem rješenja centra za socijalnu skrb, a u svrhu poboljšanja kvalitete usluge, u prošloj su godini cijene povećane za 35 posto” – kazali su nam iz Ministarstva.

Rješenjem centra za socijalnu skrb u državne i županijske domove, koji ukupno imaju 11.200 mjesta, smješteno je oko 2.000 osoba. Država dom u cijelosti plaća za oko 370 osoba, a za njih više od 1.150 njih plaća djelomično. Četvrtina građana to čini iz vlastite mirovine, bez obzira što su u domu rješenjem Centra.

Kako u dom kada je osobi hitno i nema novca? Ovo je postupak preko Centra za socijalnu skrb!

“Od ukupno 1.837 korisnika smještenih temeljem rješenja centra za socijalnu skrb u županijskim domovima za starije i nemoćne osobe, iz vlastite mirovine cijenu usluge u potpunosti plaća 369 osoba, 1.100 osoba cijenu smještaja dijelom plaća iz vlastite mirovine, a dijelom iz proračunskih sredstava odnosno sredstava obveznika uzdržavanja, dok se za 368 osoba cijena usluge smještaja u potpunosti podmiruje iz proračuna. U tom slučaju korisnik nije obvezan darovati svoju imovinu državi, međutim na nekretninama korisnika se stavlja zabilježba prava potraživanja. U državnim domovima je 168 osoba od čega 108 plaća iz  mirovine, 53 osobe cijenu smještaja dijelom plaćaju iz mirovine, a dijelom iz proračunskih sredstava odnosno sredstava obveznika uzdržavanja, dok se za 6 osoba u potpunosti podmiruje iz proračunskih sredstava” – pojasnili su nam iz Ministarstva.

Oko 15 posto mjesta za smještaj putem Centra

Također, više od 300 korisnika smješteno je preko centra u udomiteljske obitelji. Još oko 1.400 osoba nalazi se u obiteljskim domovima s više od 6.000 mjesta.

Cijene u domovima za starije: Smještaj u dvokrevetnoj sobi od 2.500 do 7.500 kuna!

“Korisnici se temeljem rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb mogu smještavati u državne domove, decentralizirane domove i kod svih ostalih pružatelja usluge smještaja drugih osnivača s kojima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ima sklopljen ugovor o pružanju socijalne usluge smještaja. Ukupni smještajni kapacitet putem rješenja centra za socijalnu skrb iznosi 3.781 mjesto” – kazali su nam iz Ministarstva.

Time se pokriva oko 15 posto ukupnih smještajnih kapaciteta za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj. Mjesta u svim domovima, uključujući i one privatne, jest oko 25.000.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap