Ministar Beroš predstavio rješenje umirovljeničkog problema, cenzus raste

Josip Mihaljević
23. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je na sjednici Vlade predstavio izmjene u području prihodovnog cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje. Cenzusi se nisu mijenjali 16 godina, a sada će napokon narasti.

vili beroš

Foto: zdravlje.gov.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je na sjednici Vlade predstavio dugoočekivano rješenje umirovljeničkog problema s cenzusom za besplatno dopunsko osiguranje. Vlada je kompromisni dogovor s umirovljeničkim udrugama postigla još krajem prošle godine, a rješenje će zaživjeti tek ovih dana.

Radi se o izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

Umirovljenici čiji su prihodi ispod cenzusa imaju pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna. Cenzusi se nisu mijenjali 16 godina, a kako su skromna usklađivanja

plenki
Vlada zavlači umirovljenike: Sve je dogovoreno prije četiri mjeseca, ali problem nisu riješili

mirovina dizala umirovljeničke prihode, tako su i mnogi ispadali iz sustava besplatnog dopunskog osiguranja. Procjenjuje se da je u zadnjih osam godina na taj način bez dopunskog osiguranja ostalo 250 tisuća umirovljenika.

Stari prihodovni cenzus:

  • 1.939 kuna – za samca
  • 1.516 kuna – za člana obitelji

Novi prihodovni cenzus:

  • 2.000 kuna – za samca
  • 1.563 kune – za člana obitelji

Također, predlaže se provođenje povećanje prihodovnog cenzusa svake kalendarske godine prema stopi povećanja prihodovnog cenzusa koja se utvrđuje tako da se zbroji stopa promjena prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godinu u odnosu na godinu koja joj prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih  u prethodnoj godinu u odnosu na godinu koja joj prethodi. To znači da će i cenzus svake godine rasti, a umirovljenici zbog rasta mirovina ne bi trebali ostajati bez besplatnog dopunskog osiguranja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap