Doznali smo koliko je isteklih osobnih iskaznica u Hrvatskoj: Sve moraju biti zamijenjene za mjesec dana

Milan Dalmacija
15. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

S prestankom epidemije koronavirusa, građani su dužni podnijeti zahtjeve za izdavanjem novih osobnih dokumenata u najbližoj policijskoj upravi. Trenutno je u Hrvatskoj isteklo 223.015 osobnih iskaznica, 377.693 putovnice, 72.300 vozačkih dozvola i 29.590 oružanih listova. Starije osobe bi trebale pripaziti na to kad im je izdana osobna iskaznica te vrijedi li 40 godina ili trajno.

osobna iskaznica

Foto: Dnevnik.hr

Protekloga četvrtka Vlada je službeno proglasila kraj epidemije koronavirusa. S tim su sve epidemiološke mjere prestale biti obvezne te su postale preporuke, o čemu smo već pisali. No, puno je važnija vijest da prestaje i odredba o produljenom trajanju osobnih dokumenata, poglavito osobnih iskaznica, kojima je tijekom epidemije istekao rok važenja.

Ministarstvo unutarnjih poslova, u čijoj je nadležnosti izdavanje osobnih dokumenata, već neko vrijeme upozorava građane da podnesu zahtjeve za izdavanje novih dokumenata. S odlukom od četvrtka su dužni to učiniti najkasnije do 10. lipnja, kako ne bi riskirali nepotrebne novčane kazne.

Moguće su i kazne

Primjerak osobne iskaznice
Jedna vrsta osobne iskaznice za osobe starije od 70 godina ima rok trajanja od 40 godina

Iz MUP-a su nam otkrili kako je trenutno prolongiran rok važenja za 223.015 osobnih iskaznica, 377.693 putovnice, 72.300 vozačkih dozvola i 29.590 oružanih listova. Svi ti dokumenti morat će biti zamijenjeni u manje od mjesec dana. Srećom, dugotrajno čekanje u policijskim postajama moguće je izbjeći korištenjem aplikacije Redomat, o kojoj smo pisali ovdje.

Kako su nam pojasnili iz MUP-a, nije nužno podnositi zahtjeve za nove putovnice ili vozačke dozvole, osim ako građani ne namjeravaju putovati u inozemstvo ili voziti. No, osobne su iskaznice obvezne za svakoga te će oni koji ih nisu produžili dobiti kaznu od 60 eura.

Osobne iskaznice ne vrijede uvijek trajno

Posebno pažljive trebaju biti starije osobe. Naime, osobne iskaznice s trajnim rokom važenja koje su izdane do 2. kolovoza 2021. osobama u dobi od 65 godina te iskaznice s rokom važenja koje su od istog datuma izdane osobama u dobi od 70 ili više godina ne moraju se zamijeniti novim dokumentima.

No, osobne iskaznice s trajnim rokom trajanja prestaju važiti 3. kolovoza 2031. godine, osim u slučaju da su njihovi nositelji 2. kolovoza 2021. već imali 70 i više godina starosti. Dio je to preuzimanja uredbi Europske unije kojima se jača sigurnost osobnih isprava građana, a o roku važenja osobnih iskaznica za starije osobe više možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap