Jedna vrsta osobne iskaznice za osobe starije od 70 godina ima rok trajanja od 40 godina

Ana Kanazir
17. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Elektronička osobna iskaznica je prvi puta u Hrvatskoj uvedena 2015. godine, dok je druga generacija ove osobne iskaznice predstavljena 2. kolovoza 2021. godine. Njezina posebnost je u tome što je ona ujedno i zdravstvena iskaznica jer se na njoj nalazi i matični broj osiguranika. Osim toga ima i pojačane elemente zaštite, a posebna je i po roku valjanosti za osobe starije od 70 godina.

Naime, Facebook stranica HRT Radio Sljeme je objavila fotografiju elektroničke iskaznice slušateljice koja ima 73 godine, a kojoj na osobnoj iskaznici piše kako vrijedi do 2062. godine. Provjerili smo je li to stvarno moguće i kod MUP-a. Više o ovim elektroničkim osobnim iskaznicama smo pisali prije godinu dana ovdje. 

Na stranicama MUP-a piše kako se ove osobne iskaznice izdaju na rok od pet godina, ali za hrvatske građane s navršenih 70 godina se izdaje na rok od 40 godina.

osobna iskaznica
Nova osobna iskaznica postat će i zdravstvena: Evo koje promjene dolaze za dva mjeseca

– Oni građani koji imaju osobne iskaznice s trajnim rokom važenja, a na današnji dan nemaju navršenih 70 godina, morat će svoje osobne iskaznice zamijeniti do 3. kolovoza 2031. godine.
Građani koji imaju osobne iskaznice s trajnim rokom važenja koje nemaju minimalne sigurnosne standarde, a to su osobne iskaznice koje su se izdavale u razdoblju od 1991. do 2003. godine i nisu bile u sadašnjem kartičnom obliku. Ti građani će morati zamijeniti takve osobne iskaznice do 3. kolovoza 2026. godine, piše na stranicama MUP-a.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap