Doznajemo: Samo 5.547 umirovljenika plaća povoljniju cijenu HRT pristojbe

Jasmina Grgurić Zanze
18. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Pedeset posto povoljniju HRT pristojbu plaća sve manje umirovljenika zbog rasta mirovina kroz usklađivanja. Plaćanja pola cijene oslobođeni su svi oni čija mirovina ne prelazi 199,08 eura, no moraju se prijaviti HRT-u ako žele koristiti ovu povlasticu. U Hrvatskoj je čak 45.808 umirovljenika čija je mirovina manja od 200 eura. Ipak, samo 5.547 njih plaća umanjenu cijenu, otkrili su nam s Hrvatske radiotelevizije.

osoba drži daljinski upravljač u rukama i gleda televiziju

Televizija | Foto: Unsplash

Hrvatska ima točno 45.808 umirovljenika čija je mirovina manja od 200 eura. Ipak, samo 5.547 njih plaća umanjenu cijenu HRT pristojbe. Kako je to točno moguće, ne znamo. Naime, od plaćanja 50 posto iznosa mjesečne RTV pristojbe oslobođeni su umirovljenici čija mirovina ne prelazi 199,08 eura. To znači da bi za njih ta mjesečna stavka trebala iznositi 5,31 eura, umjesto 10,62 eura. Pritom je jako važno znati da se ovo pravo ne konzumira po automatizmu, nego se umirovljenici moraju sami prijaviti HRT-u s potrebnom dokumentacijom.

Broj umirovljenika s povlasticom pada od 2016. godine

S Prisavlja nam potvrđuju da se broj umirovljenika s ovom povlasticom zbog redovnih polugodišnjih usklađivanja mirovina smanjuje iz godine u godinu. Pritom nisu željeli otkriti kretanje broja umirovljenika s popustom od 50 posto kroz protekle godine.

– Na dan 1. siječnja 2024. godine Hrvatska radiotelevizija ima evidentirano 5.547 obveznika koji ostvaruju pravo na oslobođenje od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50%, a koji primaju mirovinu u visini do 199,08 eura iz državnog proračuna te koji su na dan 12. listopada 2015. godine evidentirani kao obveznici u evidenciji obveznika plaćanja mjesečne pristojbe u Hrvatskoj. Broj evidentiranih obveznika po ovoj kategoriji od 2016. do danas pada iz razloga pojačanog rasta mirovina kroz redovna usklađenja, odgovorili su nam s Hrvatske radiotelevizije.

Dio povećanja mirovine umirovljenik mora dati HRT-u

HSU: Tražimo da HRT pretplata za umirovljenike iznosi 1,5 posto prosječne mirovine

Hoće li podizati cenzus za umirovljenike, s obzirom na to da su i sami ustanovili da sve više njih mora plaćati punu cijenu zbog usklađivanja mirovina, nisu odgovorili. Ipak, naglasili su da se visina mjesečne pristojbe nije mijenjala od 2010. godine.

Tako dolazimo do apsurdne situacije na primjeru umirovljenika s mirovinom od 185 eura. Njemu je mirovina kroz posljednje usklađivanje rasla 15,5 eura, odnosno 8,42 posto. Ako do tada nije plaćao punu cijenu pristojbe, sada mora jer mu mirovina po novom iznosi 200,5 eura, što znači da je prešao cenzus za manje od jednog eura. U konačnici, njegovo povećanje automatski pada za 5,31 euro, koliko će po novom više morati mjesečno plaćati RTV pristojbu.

Na ovaj problem jučer je upozorio i HSU koji je od Nadzornog odbora HRT-a zatražio povećanje cenzusa, ali i povoljniji obračun cijene mjesečne pristojbe za sve umirovljenike od Vlade, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap