HSU: Tražimo da HRT pretplata za umirovljenike iznosi 1,5 posto prosječne mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Sve više umirovljenika mora plaćati HRT pretplatu jer mirovine rastu, a cenzus za oslobađanje plaćanja polovice iznosa ostao je isti. Naime, 50 posto cijene plaćaju građani čija mirovina ne prelazi 199,08 eura. Hrvatska stranka umirovljenika traži od HRT-a povećanje cenzusa, ali i da Vlada uvede cijenu za sve umirovljenike u iznosu 1,5 posto prosječne mirovine, oko šest eura. Od HRT-a čekamo odgovor na naš upit o kretanju broja umirovljenika koji plaćaju umanjenu cijenu te planiraju li povećati cenzus.

Ilustracija: Rawpixel

Brojni umirovljenici zbog povećanja mirovina sada moraju plaćati HRT pretplatu u punom iznosu, upozorio je na to na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević. Nedopustivo je, kaže, da umirovljenici plaćaju jednak iznos pretplate kao i građani koji su zaposleni. HSU već godinama upozorava na ovaj problem, o čemu smo pisali ovdje.

50 posto popusta za one s mirovinom do 199,08 eura

Inače, umirovljenici čija mirovina ne prelazi 199,08 eura oslobođeni su plaćanja 50 posto pristojbe pa tako umjesto 10,62 eura plaćaju 5,31 eura. Međutim, ta povlastica se odnosi samo na umirovljenike koji su 12. listopada 2015. bili u HRT-ovoj evidenciji kao nositelji plaćanja pristojbe.

Gabričević je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je HSU tražio da Nadzorni odbor HRT-a izmjeni odluku o plaćanju RTV pristojbe te poveća cenzus primanja za umirovljenike. Također, HSU-ovci predlažu drugačiji model naplate za sve građane koji su u mirovini.

HSU traži da pretplata iznosi 1,5 posto mirovine

Kako funkcionira RTV pristojba? Plaća se čak i za mobitel, a jedan dio umirovljenika oslobođen je polovine iznosa

– S obzirom na to da je prosječna mirovina 450 eura, za umirovljenike iznos pretplate bi trebao biti 6,75 eura, što iznosi 1,5 posto mirovine, kazao je danas Veselko Gabričević. Prema ovom prijedlogu i od Vlade je zatražio izmjenu Zakona o HRT-u.

Istaknuo je kako 95 posto građana uredno plaća RTV pristojbu, među kojima su i umirovljenici kojima je to značajna stavka u kućnom proračunu.

Na problem preniskog cenzusa za oslobađanje plaćanja pretplate u iznosu od 50 posto cijene za umirovljenike nedavno su upozorili i naši čitatelji. Slijedom toga poslali smo upit HRT-u, pri čemu nas je zanimalo koliko umirovljenika plaća umanjenu pretplatu te je li se taj broj smanjio. Zanimalo nas je i hoće li povećati ‘zastarjeli’ cenzus, a odgovor koji još uvijek čekamo objavit ćemo čim stigne.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap