Dopunsko zdravstveno možete plaćati putem obustave na mirovinu!

Jasmina Grgurić Zanze
9. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO) svim umirovljenicima omogućuje plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na osnovi suglasnosti za obustavu iz mirovine.

Mnogi stariji građani sada će za odlazak doktoru morati platiti Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva umirovljenike da odaberu besplatan način plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na način da se u suradnji s HZMO-om iznos obustavlja s mirovine.

Plaćati trebate sami sve dok se ne obradi zahtjev

Popunjeni i potpisani obrazac kojim dajete suglasnost da vam se iznos za dopunsko skida s mirovine može se dostaviti područnom uredu HZZO-a ili poslati putem elektroničke pošte zbog prevencije zaraze koronavirusom.

umirovljenik dopunsko
HZZO poziva građane: "Ako mislite da imate pravo na dopunsko iz proračuna, javite se"

“Obustava od strane HZMO-a provodi se tek nakon zaprimanja i obrade suglasnosti (najčešće nakon mjesec ili dva od zaprimanja), stoga podsjećamo osiguranike koji odaberu ovaj način plaćanja, da samostalno podmiruju trošak premije dopunskog zdravstvenog osiguranja sukladno uputama za plaćanje dostavljenima nakon ugovaranja police sve dok HZMO ne izvrši obustavu mjesečnog iznosa. Informacija o obustavi biti će vidljiva na ispisu mirovine” – pojašnjavaju iz HZZO-a.

Obrazac suglasnosti za obustavu iz mirovine može se preuzeti ovdje.

Besplatnu policu ostvaruje premalo umirovljenika

Inače, umirovljenicima bi trošak za dopunsko zdravstveno osiguranje od 70 kuna mjesečno, ili 840 kuna godišnje, trebao ići na teret države. No, umirovljeničke udruge izborile su se lani tek za blago povećanje cenzusa za oko 60 kuna. Dopunsko tako ne plaćaju samo oni čiji ukupni godišnji prihod nije veći od  1.600,12 kuna mjesečno po članu obitelji, a za samca prihodovni cenzus je 2.047,20 kuna.

cenzus protiv
Saborska većina glasala protiv povećanja cenzusa za dopunsko osiguranje

Podsjetimo da je saborska većina prije dva tjedna odbila HSU-ov prijedlog da se cenzus u prvom slučaju podigne na 2.000, a u drugom na 2.500 kuna, što bi znatno veći broj umirovljenika oslobodilo plaćanja ove obveze koja na malene mirovine predstavlja veliki trošak starijim osobama.

Više od pola milijuna građana različitih kategorija ostvaruje pravo na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Polovina njih plaćanja je oslobođena temeljem prihoda, od čega je tek nešto više od 90 tisuća umirovljenika. S mirovinama ispod linije siromaštva živi ih pak više od 600 tisuća.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap