Saborska većina glasala protiv povećanja cenzusa za dopunsko osiguranje

Josip Mihaljević
26. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski sabor upravo je sa 76 glasova protiv srušio prijedlog HSU-a o bitno većem cenzusu za ostvarivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna.

cenzus protiv

Foto: Youtube screenshot

Hrvatski sabor sa 76 glasova protiv odbio je prihvatiti Prijedlog zakona o izmjeni zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Zakonski prijedlog kojeg potpisuje HSU-ov Silvano Hrelja raspravljen je u dva sata u praktički praznoj sabornici ovoga utorka, a Vlada je još prošle godine dala negativno mišljenje o ovom zakonu.

Prijedlog su podržala 52 saborska zastupnika i nitko nije bio suzdržan.

Podsjetimo, HSU je tražio da se trenutačni cenzusi prihodovni cenzusi od 1.600 kuna za člana obitelji i 2.047 kuna za samce značajno povećaju na 2.000 kuna po članu obitelji i 2.500 kuna za samce.

To bi u praksi, za umirovljenike, značilo da svi oni ispod prihodovnog cenzusa mogu dobiti dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna. U protivnom ga moraju plaćati 840 kuna godišnje. Promjene bi donijele i dvogodišnje usklađivanje cenzusa pa se u budućnosti više ne bi moglo dogoditi da uslijed usklađivanja mirovina tisuće umirovljenika ostaje bez dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Cenzusi će tako ostati na iznosima od 1.600 kuna po članu obitelji i 2.047 kuna za samce.

 

Saborska većina glasala protiv povećanja cenzusa za dopunsko osiguranje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap