Kupio od Županije zgradu u pola cijene za dom za starije, a sada ga ne želi otvoriti

Josip Mihaljević
10. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Tvrtka Eti Inženjering iz Zaboka je 2013. godine od Krapinsko-zagorske županije kupila zgradu za 3,2 milijuna kuna, debelo ispod cijene, isključivo kako bi se u toj zgradi izgradio moderan dom za starije. Sedam godina kasnije, zgrada je gotova, a vlasnik Josip Šimag u njoj odbija otvoriti dom jer mu se poslovanje ne bi isplatilo.

josip šimag

Foto: Josip Šimag | Youtube screenshot

Tvrtka Eti Inženjering iz Zaboka krajem 2013. godine kupila je od Krapinsko-zagorske županije nekretninu, bivšu opću bolnicu u Zaboku, vrijednu 7,7 milijuna kuna za 3,2 milijuna kuna, pod uvjetom da u njoj izgradi dom za starije i nemoćne, piše današnje tiskano izdanje Jutarnjeg lista. Zgrada je gotova, no vlasnik Josip Šimag sada u njoj odbija otvoriti dom, tvrdi da mu se to nikako neće isplatiti:

“Ne mogu otvoriti dom za starije i nemoćne zato što studija isplativosti pokazuje da bi bilježio stalni gubitak”, kazao je Josip Šimag.

Ponudio zgradu Županiji – za 25 milijuna kuna

Umirovljenike strpali u dom za starije i oteli im stan u centru Zagreba

Iz Krapinsko-zagorske županije, u kojoj inače nema državnih niti decentraliziranih domova za starije, kažu kako će poduzeti sva pravna sredstva kako bi se objekt stavio u funkciju za koju je izdana građevinska i uporabna dozvola.

Međutim, vlasnik ima drugačiju ideju:

“Tražim rješenje kako bih isplatio uloženu investiciju. Ako Županija inzistira da se u toj zgradi otvori starački dom, onda neka to naprave sami. U tom slučaju spreman sam im je ponuditi natrag. Nudim Županiji otkup zgrade, koja inače vrijedi 30 milijuna kuna, po cijeni od 25 milijuna kuna, i može otplata na deset godina”, kazao je Šimag za Jutarnji list.

Apartmane u toj zgradi već je počeo kratkoročno iznajmljivati, dok je ostatak zgrade neopremljen, iako su još krajem 2018. godine dobili uporabnu dozvolu. Šimag je uvjeren kako je ispunio sve obaveze iz ugovora kojeg je potpisao sa Županijom 2013. godine i ponavlja kako nema namjeru otvoriti starački dom.

Nadao se da će umirovljenici postati bogatiji

Kako se prijaviti u dom umirovljenika? Ovo je procedura koju morate proći!

A da je biznis skrbi za starije neprofitabilan, Šimag se uvjerio anketom koju je proveo među 30-ak potencijalnih korisnika doma za starije. Samo dvoje od 30 je izjavilo da bi mogli podmiriti troškove od oko 6.000 kuna za smještaj u domu. Dodaje i da bi prema postojećim zakonima dom trebao imati 40-ak zaposlenika:

“Raspisali smo natječaj za prijam u rad medicinskog osoblja na koji se nije javili ni jedna medicinska sestra. Napravili smo i studiju isplativosti iz koje je vidljivo da bi dom u svom radu bilježio stalni gubitak u godišnjoj procijenjenoj vrijednosti od 621.800 kuna”, poručio je Šimag.

A kada je izgradnja doma tek započela, Šimag je tvrdio ovako:

“Počinjemo s gradnjom doma umirovljenika koji će se, ako Bog da, otvoriti 1. svibnja 2017. U toj gradnji smo imali podršku Županije, nadamo se toj podršci i dalje, i nadamo se da će se gospodarska situacija u zemlji promijeniti, da ćemo imati bogatije umirovljenike koji će moći plaćati dom”, govorio je Šimag.

Županija 10 godina pokušava dobiti dom za starije

Liste čekanja u domovima za starije: Evo kako se slažu i tko ima prednost!

Krapinsko-zagorska je još 2010. i 2011. godine raspisala natječaje za izgradnju doma za starije i nemoćne, bez rezultata:

“Prvi javni natječaj za prodaju nekretnine isključivo u svrhu izgradnje doma za starije i nemoćne po cijeni od 1.050.102,98 eura objavljen je 2011., ap onuda nije bilo.

Potom je javni natječaj ponovljen 2012., ali također nije bilo ponuda”, kazali su za Jutarnji list iz Krapinsko-zagorske županije.

Cijena od tri milijuna kuna utvrđena je na trećem natječaju, a najbolju ponudu imala je tvrtka Eti Inženjering.

Kupio od Županije zgradu u pola cijene za dom za starije, a sada ga ne želi otvoriti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap