Dom za starije Dubrovnik dobit će četvrti kat za posebnu grupu umirovljenika

Josip Mihaljević
2. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Relativno nova ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Dubrovnik, Marina Sambrailo otkrila je kako će Dom uskoro proširiti kapacitete. Na listi čekanja je oko 450 osoba, a Dom zasad ima 166 korisnika.

Foto: Dom za starije i nemoćne osobe Dubrovnik | http://www.dzsino-dubrovnik.hr

Marina Sambrailo relativno je nova ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Dubrovnik, a nedavno je u intervjuu otkrila svoje buduće poteze, piše dulist.hr.

Ukupno imaju 166 korisnika, a na listi čekanja triput toliko

Prva stvar koju je krenula raditi prilikom preuzimanja Doma jest uspostava kvalitetne komunikacije s umirovljenicima, njihovim obiteljima i naravno zaposlenicima u ustanovi.

“Stanje koje sam zatekla, naravno, moglo je biti bolje. Ovih nekoliko mjeseci kojih sam tu znaju nam navra­titi ljudi i reći kako je prelijepo. Kao u hotelu s pet zvjezdica. Međutim, iza toga stoji velik trud. Već smo odr­žali sastanak ovdje i u Termotera­piji, izdvojenoj poslovnoj jedinici Doma koja djeluje u Mokošici. Uku­pno imamo 166 korisnika. Nije lako svakome ugoditi, ali trudimo se pru­žiti im dostojanstven život. O tome uz mene vodi računa 90 radnika, počevši od stručnog osoblja poput socijalnih radnica i njegovatelja do kuharice i spremačica. Trenutno su svi kapaciteti popunjeni. Na listi čekanja je oko 450 osoba. Dakle, ona je poprilično duga”, kazala je ravnateljica Sambrailo.

Izgradnja novog kata

Kako bi proširili kapacitete, ravnateljica Sambrailo otkrila je kako je u planu izgraditi četvrti kat, a trenutačno su u pregovorima s Dubrovačko-neretvanskom županijom koja je vlasnik Doma. Time bi, otkriva, dobili 22 nove sobe, a želja joj je u njih smjestiti jednu specifičnu skupinu umirovljenika.

Sambrailo, inače magistra rehabilitacijske edukacije za sve vrste oštećenja, namjerava četvrti kat osigurati za pacijente koji boluju od Alzheimerove bolesti:

“Skretala sam pažnju na većim instancama kako i njih treba negdje smjestiti. Nije rješenje da stoje kod kuće, treba pronaći i neki kutak za njih, stručne osobe koje će s njima raditi. Svi su mi korisnici jednako dragi, ali posebnu naklonost imam prema njima. Voljela bih kad se taj kat nadogradi da samo njih tamo smjestimo,” kazala je.

Foto: Marina Sambrailo | Youtube screenshot

Kažnjenici Općinskog suda u Dubrovniku pomažu u Domu

Unatoč tomu što im je potreban pokoji djelatnik više, Sambrailo se snalazi s resursima koji su im na raspolaganju. Pomažu im i kažnjenici Općinskog suda u Dubrovniku kojima je sud odredio kaznu rada za opće dobro.

“Prihvatili smo ih kao svoje i to su osjetili. Oni odslužuju kaznu radom za opće dobro pa su nam primjerice ure­dili vrt. Jako su vrijedni, neprestano su u akciji i ako treba nešto dodatno napraviti uvijek su spremni pomoći”, otkrila je Sambrailo.

Nova ravnateljica za cilj si je zadala javnosti predstaviti sve potencijale koje posjeduju korisnici Doma:

Pogledajte kako će izgledati prvi veliki dom umirovljenika u Dubrovniku

“Moramo biti iskreni; malo smo starije osobe, neću reći zanemarili, već smo im manje pažnje posvetili. A oni nam mogu dati doista mnogo. Ovdje imamo kreativaca svih vrsta – glazbe­nika, plesača, glumaca, likovnjaka i pisaca. Svatko ima svoju priču. Od njih toliko toga možemo naučiti… Najstarija korisnica ima 103 godine, a najmlađi nedavno preminuli bio je pedesetogodišnjak”, kazala je.

To što su u Domu, ne znači da je život stao, tvrdi ravnateljica. Zato organizira sve više aktivnosti, radionica, noći tombole, plesa i drugih sadržaja.

Za kraj, Sambrailo je naglasila kako je za uspješan rad Doma za starije ključna suradnja među drugim ustanovama i udrugama koje mogu biti od koristi umirovljenicima.

Dom za starije Dubrovnik dobit će četvrti kat za posebnu grupu umirovljenika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap