DHMZ izdao upozorenje za toplinski val, evo kako se od njega zaštititi

Matej Markovinović
20. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je na nadolazeći toplinski val koji se očekuje u cijeloj zemlji. U većini Hrvatske očekuju se najviše dnevne temperature između 35  i 40°C, a postoji mogućnost i premašivanja lokalnih dnevnih, tjednih, pa čak i mjesečnih rekordnih vrijednosti.

Foto: Unsplash

DHMZ je na svojim stranicama izdao upozorenje na novi toplinski val u cijeloj zemlji. Naime, kažu da su se na Jadranu sredinom mjeseca ponovno pojavili temperaturni uvjeti za nastanak toplinskog vala, no opasnost do sada nije prelazila umjerenu. Prema prognozama, to će se promijeniti idućih dana, pogotovo u razdoblju od 21. do 24. srpnja.

Temperature između 35 i 40°C, a po noći sparno

Krivac za to upravo je vrlo topla zračna masa unutar termobaričkog grebena, koja je uzrokovala ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, a koja se sada premješta nad naše krajeve. DHMZ navodi da će se ta zračna masa zadržati na Jadranu i tijekom sljedećeg tjedna, no situacija ne bi trebala biti ekstremna kao na zapadu Europe. Ipak, toplinski val na kopnu trebao bi se ublažiti već krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna.

DHMZ na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske očekuje najvišu dnevnu temperaturu između 35 i 40°C. Ona će negdje, naravno, biti niža, ali ne isključuju ni mogućnost više vrijednosti. More će se jače zagrijati, što će duž obale za posljedicu imati još toplije i sparnije noći, s najnižom temperaturom od oko 25°C ili mjestimice višom. Situacija po noći neće biti značajno bolja ni u unutrašnjosti, gdje se očekuje temperatura viša od 20°C.

“Postoji mogućnost premašivanja lokalnih dnevnih, odnosno tjednih rekordnih vrijednosti, pa čak i mjesečnih za srpanj. Za premašivanje apsolutno najviših ikad izmjerenih temperatura na meteorološkim postajama vjerojatnost je mala”, zaključuju iz DHMZ-a.

Kako se zaštititi?

Za zaštitu od toplinskog vala, DHMZ preporučuje građanima da rashlade svoj dom koristeći hladniji noćni zrak te zatvaranjem prozore i roleta (ako ih imate) tijekom dana. Izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati trebao bi se izbjegavati, kao i naporan fizički rad ako je to moguće. Također, vrlo je važno i redovito koristiti kremu sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Voditelj spasilačke službe na Jarunu: Stariji si vole malo popiti, pa misle da mogu sve preplivati

Tuširanje ili kupanje najbolje je u mlakoj vodi, a kažu i da je lagana, široka i svijetla odjeća najpovoljnija za velike vrućine, kao i korištenje lagane posteljine i plahte za spavanje. Također, važno je piti dovoljno bezalkoholne i bezkofeinske tekućine te jesti češće male obroke, koji nisu bogati bjelančevinama.

Lijekovi bi se trebali držati na temperaturi ispod 25°C ili u hladnjaku, ovisno kako je navedeno u uputstvima. Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu, jaku glavobolju ili ste izrazito žedni, potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Ako spas od vrućine odlučite potražiti na javnim kupalištima, kao što je Jarun, preporučujemo da pročitate naš članak u kojem smo razgovarali s tamošnjim voditeljem spasilačke službe, koji se dotaknuo čestih grešaka kupača. Više o tome saznajte ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap