Voditelj spasilačke službe na Jarunu: Stariji si vole malo popiti, pa misle da mogu sve preplivati

Matej Markovinović
19. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Dani koji vrve sparinom i užareni gradski asfalt, mnoge Zagrepčane potaknu na osvježenje na Jarun. Osim obitelji s djecom, srednjoškolaca i studenta, spas od vrućine na najpopularnijem zagrebačkom jezeru traže i umirovljenici. Voditelj spasilačke službe na Jarunu, Borna Hrestak, otkrio je koje najčešće greške kupači rade te se posebno osvrnuo na starije osobe.

Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

S ljetom stignu velike vrućine, a s njima i želja za osvježenjem u moru, jezeru ili na bazenima. Omiljena destinacija na koju se Zagrepčani svih dobi odlaze rashladiti, svakako je jezero Jarun, čije plaže svakog ljeta broje tisuće kupača.

Iako se na kupalištima mogu vidjeti spasioci, incidenata, naravno, i dalje ima, ponajviše zbog neiskustva i tvrdoglavosti kupača. Iz tog razloga, voditelj spasilačke službe na Jarunu, Borna Hrestak, otkrio je za naš sestrinski portal srednja.hr koje greške kupači najčešće rade te je posebno istaknuo starije osobe.

“Kupači si najčešće popiju pivice, prvenstveno ovi stariji, pa se odmah idu kupati. Naravno, u alkoholiziranom stanju mislite da možete sve preplivati, a vama se zapravo fizičke i mentalne sposobnosti smanjuju, ovisno koliko ste popili. Takvima bih preporučio da prije kupanja odu pod tuš”, objašnjava Hrestak.

Pod tuš prije ulaska u jezero trebali bi i oni koji mnogo vremena provedu sunčajući se, jer je jezero, ističe Hrestak, jako varljivo. Na primjer, ako je na površini vode oko 27 stupnjeva, već metar niže je i do dva stupnja hladnije. Ako netko pak odlučiti malo zaroniti, vrlo brzo ga može dočekati i temperatura od 20 stupnjeva te ga šokirati.

Hrestak je poslao poruku i roditeljima te ih je zamolio da djecu ne ispuštaju iz vida.

Plaža Oštro: Umirovljenička oaza na Jadranu gdje smo susreli umirovljenika iz kultne tvornice Torpedo

“Djeca do tri godine mogu se utopiti u plićaku, dovoljno je samo da im se prekriju usta i nos i gotovo je. Zato molim roditelje da budu uz njih, a ne da idu sami na kavu, pa da paze na djecu iz kafića, misleći da ih spasioci vide. Spasioci nisu baby sitteri koji će paziti na njihovu djecu”, zaključuje Hrestak.

Nedavno smo posjetili i plažu Oštro nedaleko od Kraljevice kod Rijeke, gdje smo zatekli velik broj umirovljenika kako se odmaraju i uživaju. Više o tome pročitajte na sljedećoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap