Danas je Svjetski dan štednje: Stopa štednje u bankama se u Hrvatskoj vratila na razinu prije pandemije

Ana Kanazir
31. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Svjetski dan štednje obilježava se svake godine 31. listopada u spomen na Prvi međunarodni kongres štedioničara koji je održan u Milanu 1924. godine. Na ovom kongresu su se sastali predstavnici štednih ustanova kako bi pronašli izlaz iz krize koja je prouzročena Prvim svjetskim ratom. U Hrvatskoj se povodom Svjetskog dana štednje održava okrugli stol u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a u sklopu kojeg se raspravlja o štednji građana. Ove godine su Hrvati tako u banke stavili 23,5 milijardi kuna depozita više nego prošle godine.

stednja

Foto: Pexels

Prema podacima Hrvatske narodne banke, sektor kućanstava je imao krajem srpnja ove godine ukupno 259,6 milijardi kuna depozita u bankama, štednim bankama, stambenim štedionicama i novčanim fondovima. U odnosu na prethodnu godinu, to je bilo 23,5 milijardi kuna više (9,9%). Jednako tako, bilježi se i smanjeni broj novca koji se sprema u čarape ili madrace, odnosno na godišnjoj razini se radi o iznosu koji je manji za pet milijardi kuna.

Štednja u depozitima

Prema ovim podacima se pokazalo kako je sektor kućanstva u bankama, štednim bankama, stambenim štedionicama i novčanim fondovima imao krajem srpnja ove godine ukupno 259,6 milijardi kuna depozita što je u odnosu na prethodnu godinu 23,5 milijardi kuna više (9,9%). Pritom je godišnji rast zabilježen kod depozitnog novca (17,8%) i štednih depozita (22,9%), dok su oročeni depoziti smanjeni (-10,3%). Svaki Hrvat je u prosjeku na svom računu uštedio 65 tisuća kuna. Točnije, u depozitima i u gotovini tako štedi 49,1 posto građana, 27 posto građana štedi kroz mirovinski fond i osiguranje, a 20 posto ih štedi u dionicama i investicijskim fondovima, navodi Dnevnik.hr.

– Građani štednju i dalje dominantno usmjeravaju u depozite, a znatno ulažu i u nekretnine, rekao je Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a, na tradicionalnom okruglom stolu održanom u HGK-u.

Najviše štede građani Istre

– Analiza štednje građana ove je godine posebno zanimljiva. Izražen oporavak gospodarstva doprinio je porastu financijske imovine građana i štednje te je i dalje primjetan pad udjela depozita u ukupnoj financijskoj imovini građana što zapravo ukazuje na rast mirovinskih fondova. Možda najzanimljiviji detalj nalazi se u podacima na županijskoj razini gdje je vidljiv utjecaj prvo pandemije na štednju građana u primorskim županijama, odnosno snažan rast iste paralelno s oporavkom turizma u 2021. i ove godine, rekao je glavni ekonomist HGK-a Goran Šaravanja na okruglom stolu.

Upravo je drugi najzastupljeniji oblik štednje onaj koji se odnosi se na udjele u mirovinskim fondovima, koji su sredinom ove godine iznosili oko 139 milijardi kuna, a zabilježili su ujedno i najveći apsolutni rast za 8,3 milijarde kuna. Ipak, kako napominje HNB, većina je te imovine u obveznim mirovinskim fondovima drugog stupa mirovinske štednje pa je uglavnom riječ o prisilnoj štednji.

Također, otkriveno je kako se najviše štedi u Istri, gdje se po stanovniku štedi 102,500 kuna, dok Zagrepčani u prosjeku štede 95 tisuća kuna. Najmanje se štedi u Vukovarsko-srijemskoj županiji – 28 i pol tisuća kuna po stanovniku.

racun struja HEP
Iz HEP-a otkrili na koje sve načine ove zime možete uštedjeti na električnoj energiji, a savjeti su vrlo zanimljivi

Kako štedjeti?

Osim stavljanja novaca u banke, štedjeti se može na različite načine u svakodnevnom životu, od pažljive kupovine u trgovinama, gdje treba paziti na sve detalje i gledati cijenu po litri, odnosno po kilogramu, o čemu smo pisali ovdje, do izdvajanja svakog mjeseca određenog iznosa novaca, pa do štednji na električnoj energiji kod korištenja raznih kućanskih aparata. pri čemu je najbolje savjete dao HEP.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap