Daleki Nepal uvodi zakon po kojem će djeca roditeljima morati financijski pomagati u starosti

Josip Mihaljević
12. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Azijska država Nepal najpoznatija je po najvišem planinskom vrhu Mount Everestu koji iznad morske visine para oblake čak 8.848 metara u zrak. Radi se o državi s oko 30 milijuna stanovnika, a sadašnja vlast želi progurati zakon koji bi djecu obavezao da se financijski brinu o svojim roditeljima u starosti.

nepal mirovina

Foto: Pixabay

Kada ste se vi rodili, Nepal je bio monarhija, a tadašnji kralj imao je apsolutnu moć sve do 1990. godine. Od tada, država se rapidno mijenja i modernizira – 2008. godine službeno su postali demokratskom republikom, a posljednja inačica Ustava stara je tek nešto više od tri godine.

Nepalska vlada sada provodi reforme, a nedavno su najavili jedan zgodan zakon koji bi vas mogao interesirati. Naime, zakonski žele natjerati djecu da se brinu o svojim roditeljima kada oni ostare, navodi nepalisansar.com.

Prema novom zakonu, djeca će, ovisno o primanjima, morati 5 do 10 posto svog prihoda uplaćivati na račun svojih roditelja kako bi starijim građanima osigurali dodatni prihod..

“Glavni cilj najavljenog zakona je osiguravanje socijalne sigurnosti za starije građane”, kratko je rekao savjetnik premijera Kundan Aryal.

Povod ovom zakonu je sve više izvještaja o tome kako bogati mlađi Nepalci zanemaruju svoje roditelje, financijski i socijalno. Stoga žele uvesti zakon koji bi to ne samo promijenio, nego bi tu “moralnu obavezu” preveo u slovo zakona.

U sadašnjoj inačici zakona o starijim građanima (svi preko 60 godina), navodi se kako djeca imaju odgovornost da se brinu za svoje roditelje u starijoj dobi, ali se nigdje ne navode obaveze.

Zakon je upućen u tamošnji parlament, a svi koji se ogluše morat će platiti kaznu većeg iznosa nego što se traži da se uplati roditeljima.

“Puni iznos kazne svakog prijestupnika uplatit ćemo na račun njegovih roditelja”, dodao je Kundan Aryal.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap