Skrb o starijoj osobi kod kuće: S kakvim se poteškoćama nose članovi obitelji?

Jasmina Grgurić Zanze
17. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Edukaciju za članove obitelji koji skrbe o starijim osobama u kući provodi Hrvatski crveni križ. Prvi ciklus radionica održan je u pet gradova s ciljem da se pojedincima pomogne prevladati teškoće.

Foto: Crveni križ

Hrvatski Crveni križ održao je prvi ciklus edukacija za članove obitelji koji neformalno skrbe o starijim osobama. Edukacije su održane u Vojniću, Karlovcu, Sisku, Glini i Županji, a dosad je kroz projekt uključeno 128 članova obitelji, od kojih je 65 sudjelovalo na edukacijama.

Skrb i njega često su i danju i noću

Cilj je doprinijeti pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova obitelji te unaprijediti postojeće socijalne usluge u zajednici razmjenom njihovih iskustava, kažu iz Hrvatskog crvenog križa. Edukacija je namijenjena neformalnim skrbnicima, odnosno ukućanima i ostali bližnjima koji kod kuće skrbe o starijoj osobi ili redovito pomažu u toj skrbi.

“Ako je starija osoba još u određenoj snazi, članovi obitelji joj nekoliko sati tjedno pomažu kod kretanja, higijene, ishrane i drugih svakodnevnih aktivnosti. Kad je čovjek bolestan i onemoćao, skrb i njega o njemu nerijetko su gotovo stalne, danju i noću” – ističu iz HCK-a.

Nedostatak znanja, informacija, ali i – financija

Pritom se susreću s nizom poteškoća, kao što su nemogućnost usklađivanja obaveza na poslu s pružanjem skrbi za stariju osobu, nedostatak znanja, a zatim i informacija o bolesti ili dijagnozi starije osobe o kojoj skrbe, ali u načinu ostvarivanja prava na pomoć i usluge zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Tu je i neminovni nedostatak financijskih sredstava radi podmirivanja troškova lijekova, pomagala i drugih usluga zdravstvene njege te nedostatak vremena za druge aspekte života.

Skandalozno: Država odustala od statusa njegovatelja za starije osobe u obitelji!

“Uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću neformalni skrbnici, saznanje u kojim područjima funkcioniranja trebaju više smjernica i podrške može pomoći u boljem nošenju sa svim izazovima s kojima se suočavaju. Dobivena povratna informacija od članova obitelji pokazatelj je kako je kroz ovu projektnu aktivnost prepoznat nedostatak sustava podrške za neformalne skrbnike u Republici Hrvatskoj, a što je ujedno i poticaj da se nastave pružati kontinuirane i održive usluge za članove obitelji i nakon završetka projekta” – zaključuju iz Hrvatskog crvenog križa.

Skrb o starijoj osobi kod kuće: S kakvim se poteškoćama nose članovi obitelji?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap