Crveni križ tijekom prošle godine pomogao 20.309 starijih osoba

Alberta Požgaj
2. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Crveni križ u Hrvatskoj djeluje gotovo dva stoljeća. Upitali smo ih kako danas podupiru poboljšanje statusa starijih osoba u društvu. Odgovorili su kako kroz pet programa i aktivnosti nastoje unaprijediti razinu kvalitete života starijih sugrađana te kako su tijekom 2021. godine pomogli 20.309 starijih osoba u dobi od 65 i više godina.

Pomoć i usluge za starije | Pixabay

Pomoć i usluge za starije | Pixabay

Crveni križ, između ostalog, nastoji poboljšati status starijih osoba u društvu kroz nekoliko programa i aktivnosti. S tim u vezi, izdvojili su programe i aktivnosti koji su u cijelosti ili djelomično usmjerene na starije osobe, kao što su: pomoć u kući, dnevni boravak i klubovi za starije osobe, posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala, priprema i dostava toplih obroka u dom korisnika te socijalna samoposluga, odgovorili su iz Crvenog križa.

Volonter penzioner: Crveni križ osmislio genijalni projekt za umirovljenike!

Aktivnosti pomoć u kući

Prva od pet aktivnosti i programa Crvenog križa koja je usmjerena prema starijima od 65 godina jest usluga pomoć u kući koju stariji mogu ostvariti na nekoliko načina. Iz Crvenog križa navode kako je jedan od načina da stariji sami podmire troškove pomoći, što je tijekom prošle godine učinilo 382 korisnika. No, postoje i drugi načini na koje stariji mogu ostvariti ovu pomoć bez trošenja vlastitih sredstava.

“Usluga je, za 1.477 korisnika, pružena temeljem ugovora koja društva Crvenog križa imaju s Ministarstvom rada, obitelji i socijalne politike, za 964 korisnika temeljem ugovora s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, a za 7.219 korisnika temeljem odluke o financiranju projektnih prijedloga društava Crvenog križa u okviru Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda”, odgovorili su nam iz Crvenog križa.

Dnevni boravak i Klubovi za starije

Na prostrou Hrvatske djeluje 131 društvo Crvenog križa, a tijekom 2021. godine program Dnevnog boravka i Klubova za starije osobe (Klub 65+) provodio se u 24 društva Crvenog križa za ukupno 1.672 korisnika.

“Programom je omogućeno strukturiranje slobodnog vremena za starije osobe kojim se nastoji zaštititi njihovo mentalno i fizičko zdravlje, podići kvalitetu života i funkcionalnu sposobnost kao preduvjet zdravog i aktivnog starenja”, istaknuli su iz Crvenog križa.

Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala

Medicinski fakultet izradit će inovativno ortopedsko pomagalo za starije osobe

Društva Crvenog križa raspolažu s ukupno 6.447 medicinskih i ortopedskih pomagala, što je dovoljan broj, no pomoći nikada dosta. Naime, tijekom prošle godine pomagala je posudilo ukupno 4.736 korisnika. Pomagala uključuju invalidska kolica, hodalice, štake, sklopive bolničke krevete, antidekubitalne madrace i štapove. Pomagala mogu posuditi stariji korisnici ili njihove obitelji u društvima Crvenog križa koje su opskrbljene pomagalima. Od 131 društva njih 84 je tijekom 2021. godine omogućilo posudbu pomagala, naveli su iz Crvenog križa.

Pučke kuhinje, priprema i dostava toplih obroka

Pravo na besplatan obrok stariji korisnici mogu osvtvariti na tri načina. Prvi jest da sami podmire troškove pripreme i dostave. No, pravo na besplatan obrok stariji mogu ostvariti i temeljem rješenja nadležnih centara za socijalnu skrb kao i temeljem odluke nekog drugog tijela.

“Ukupno je u pučkim kuhinjama društava Crvenog križa podijeljeno 395.156 toplih obroka, dok je 308.288 toplih obroka dostavljeno u domove korisnika. Društva Crvenog križa u 2021. godini su ukupno podijelila 2.891.624,98 kilograma hrane”, odgovorili su iz Crvenog križa.

Socijalne samoposluge

Rijeka ljubavi: Sa 1.500 kuna mirovine prisiljeni stajati u redu za doručak

U 18 društava Crvenog križa djelovale su socijalne samoposluge gdje su, između ostalog, i starije osobe mogle ostvariti pravo na osnovne prehrambene artikle i higijenske potrepštine. Korisnicima socijalne samoposluge tijekom jedne godine podijeljeno je više od 400 tisuća kilograma hrane kako i preko 40 tisuća kilograma higijene.

“Humanitarna djelatnost bila je usmjerena na pružanje materijalnih i financijskih dobara socijalno ugroženim osobama s ciljem podmirivanja osnovnih životnih potreba, pri čemu se nastojalo poboljšati kvalitetu života, zdravlja, stanovanja, prehrane. Društva Crvenog križa u 2021. godini su ukupno podijelila humanitarne pomoći u vrijednosti 1.043.204,78 kuna”, zaključili su iz Crvenog križa.

Crveni križ tijekom prošle godine pomogao 20.309 starijih osoba
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap