Volonter penzioner: Crveni križ osmislio genijalni projekt za umirovljenike!

Jasmina Grgurić Zanze
26. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Koprivnički Crveni križ povukao je gotovo dva milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt “Volonter penzioner”. Njime će se, kako sam naziv kaže, umirovljenike uključiti u volontersku mrežu kroz vlastiti Klub, čime će činiti dobro zajednici, ali i samima sebi.

Ilustracija: Rawpixel

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica dobilo je gotovo dva milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za EU projekt “Volonter penzioner”. Kroz tri godine tim će novcem razviti volonterstvo za umirovljenike. Jačat će njihove vještine, organizirati dnevne tjelesne i psihološke aktivnosti, uključiti ih u život zajednice… A sve to kroz otvaranje i opremanje volonterskog Kluba za umirovljenike i starije osobe.

Uspostavom Kluba za umirovljenike i starije osobe stvorit će se uvjeti za kvalitetnije pružanje socijalnih usluga građanima starije životne dobi kroz Socijalnu samoposlugu i Posudionicu medicinskih pomagala, gdje će volontirati sami umirovljenici kroz prikupljanje i podjelu donacija. Surađivat će i s Klubom mladih koji će ih učiti korištenju informatičke tehnologije te im redovno mjeriti tlak i razinu šećera u krvi.

Predivna gesta: Barba Šime volontira u bolnici u kojoj je šetao pokojnu suprugu Jozicu

Osim rada, za starije će biti organizirane i razne aktivnosti kao što su nordijsko hodanje, korištenje bazena, posjet utakmicama te izleti. Klub će imati dvoje zaposlenih, a u zasebno opremljenom prostoru s detaljno organiziranim aktivnostima bit će to mjesto za zdravstvenu podršku te projektom predviđene edukacije, osposobljavanja i druženja umirovljenika u cilju aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, za članove Kluba organizirat će se i savjetovališta za prevenciju tjelesne težine i debljine te mentalno zdravlje starijih, na temelju čega će se izraditi stručni radovi o problematici mentalnog zdravlja i stanju uhranjenosti umirovljenika.

Najvažnije, krajnji korisnici projekta bit će umirovljenici i starije osobe koje su u socijalnoj potrebi, sukladno evidenciji Grada Koprivnice koji će revidirati popis korisnika Socijalne samoposluge. Time se kroz Socijalnu samoposlugu razvija nova socijalna inovacija u radu s umirovljenicima, odnosno pruža pomoć u hrani umirovljenicima koji su u socijalnoj potrebi.

Volonter penzioner: Crveni križ osmislio genijalni projekt za umirovljenike!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap