Covid dodatak još uvijek nije dobilo puno umirovljenika: Evo što morate napraviti!

Josip Mihaljević
1. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

U javnosti se ponovno spominje isplata covid dodatka, a ovoga puta s fokusom na korisnike koji dio mirovine primaju iz inozemstva. Iz HZMO-a su poslali važan podsjetnik da ta skupina umirovljenika do kraja lipnja mora dostaviti dokaze o visini inozemne mirovine, a isplata je predviđena u srpnju.

Ilustracija: Pixabay

Zastupnik Hrvoje Zekanović danas je u Saboru problematizirao proces isplate covid dodatka. Većina isplata već je na računima korisnika, vrlo vjerojatno već i potrošena, ali covid dodatak u Hrvatskoj nije dobilo oko 200 tisuća građana. No, to je u potpunosti u skladu s Odlukom o isplati covid dodatka.

Radi se o umirovljenicima koji su dio svog radnog staža ostvarili izvan RH. Prije mjesec dana izvršena je isplata korisnicima koji su cijeli radni staž ostvarili u Hrvatskoj, a umirovljenici koji dio mirovine primaju iz inozemstva dobili su upute kako doći do covid dodatka. I HZMO je danas poslao podsjetnik kako da ostvare svoje pravo.

Do kraja lipnja dostaviti dokaz o visini strane mirovine HZMO-u!

Javili su nam se ljudi koji imaju nešto staža vani, ali ne primaju ni kune strane mirovine, a oni su također zahvaćeni ovim pravilom. Evo što morate učiniti da biste dobili covid dodatak.

Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 30. lipnja treba dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Covid dodatak: Otvoreni rokovi za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine, isplata u srpnju

Taj dokaz može biti:

  • potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koju je uplatio inozemni nositelj osiguranja za ožujak 2021. godine
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u neto iznosu

Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je i online obrazac putem kojeg dokaze možete dostaviti u digitalnom formatu. Osim te poveznice, dokaz možete dostaviti poštom ili osobno u HZMO-u prema mjestu vašeg prebivališta uz popunjenu tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine koju ćete dobiti u HZMO.

Što se tiče korisnika koji imaju staža u inozemstvu, ali ne primaju nikakve novce od tog staža, oni također moraju proći ovu proceduru a na tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje “Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu”. 

Međutim, ako živite u Hrvatskoj i primate samo inozemnu mirovinu, u tom slučaju nemate pravo na covid dodatak. 

Tko ne dostavi dokaz do lipnja, gubi pravo

Sve o covid dodatku na jednom mjestu: Trebate li osobno podnositi zahtjev i ostala pitanja

Umirovljenici posljednjih dana sve češće šalju upite kada će doći covid dodatak. Ako prate gore opisanu proceduru, covid dodatak će im se isplatiti u drugom krugu isplate, odnosno u srpnju 2021. godine. 

No, mnogi od njih u posljednjih mjesec dana ne znaju za ovu proceduru pa se bojimo da će neki umirovljenici, koji formalno imaju pravo na isplatu, ostati bez novčanog primanja.

Očekuje se ukupno 850 tisuća korisnika koji će ostvariti pravo na covid dodatak, a novci su sjeli na račun za oko 650 tisuća korisnika. Od preostalih 200 tisuća svi moraju proći proceduru dostave dokaza. 

HZMO-u smo poslali upit koliko su takvih dokaza već zaprimili, kao i pitanje planiraju li možda ovu obavijest poslati potencijalnim primateljima covid dodatka poštom na kućnu adresu. 

Covid dodatak još uvijek nije dobilo puno umirovljenika: Evo što morate napraviti!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap