Čišćenje prije blagdana: Ove stare trikove koristile su i naše bake!

Jasmina Grgurić
19. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Čista kuća u vrijeme pandemije trebala bi nam biti jedan od prioriteta, a uoči blagdana imamo razlog više da nam naš skromni dom zablista. Ipak, pritom ne morate koristiti skupa i štetna sredstva, pogotovo ako izbjegavate trgovine i brinete o vlastitom zdravlju. Sve što nam je potrebno za čišćenje često već imamo kod kuće, a ovu su samo neki od trikova koje su koristile i naše bake.

Ilustracija: Rawpixel

Želite očistiti kuću, a pritom koristiti blaga sredstva koja nisu štetna za zdravlje i okoliš? Odlično, jer mnoge proizvode već imamo u kući kako bi naš dom zablistao. Ovo su samo neki od trikova koje su primjenjivale i naše bake.

Staro pivo (ili maslinovo ulje) za drveni namještaj

Ako imate pivo kojemu je istekao rok trajanja, nemojte ga baciti. Njime možete očistiti drveni namještaj.  Ako se u vašoj kući ipak pivo uvijek popije prije nego se pokvari, možete koristiti maslinovo ulje. U svakom slučaju, potrebno je uzeti krpu kako biste ju lagano utrljali u namještaj, nakon čega je potrebno suhom krpom još jednom sve prebrisati, piše Ordinacija.hr.

Pelene za prašinu

Dječje pelene idealno su sredstvo za skupljanje prašine s vaših polica. Ako ih imate u blizini, a nedostaje vam krpa, probajte!

Kavom protiv neugodnih mirisa

Osim što će upiti i neutralizirati neugodne mirise, zrna kave zamijenit će ih ugodnim aromama. Malu šalicu sa zrnima kave stavite u hladnjak ili zrna stavite na dno kante za smeće. Jednostavno, učinkovito i puno jeftinije od kupovnih mirisa.

Vruća voda za dezinfekciju

Razne predmete koje trebate dezinficirati jednostavno stavite u vrelu vodu. Možete dodati i koru limuna ili naranče pa će igračke, krpe, spužvice i ostalo poprimiti i ugodni miris.

Zubna pasta za poliranje

Četkicom za zube i bijelom zubnom pastom ne morate čistiti samo zube, nego i razne metalne predmete. Istrljajte ih za visok sjaj bez investiranja u kupovne proizvode.

Sodom bikarbonom protiv mrlja

Soda bikarbona uklanja i najtvrdokornije mrlje bez ribanja. Pastu možete napraviti sami tako da je pomiješate s vodom. Stavite na mrlju i ostavite nekoliko sati. Nekoliko puta u međuvremenu pošpricajte s vodom da se ne osuši i kasnije samo uklonite.

Ostatke sapuna očistite sapunom

Sa sapunom možete prati i suđe i podove, a pomoći će vam i da uklonite stare mrlje od sapuna, koliko god se to činilo kontradiktorno.

Sol za mrlje

Na svježu mrlju stavite soli, nakon par sati iščetkajte  pa ostatke operite sa sapunom i vodom. Učinkovito je i protiv fleka od vina u umaka.

Čišćenje prije blagdana: Ove stare trikove koristile su i naše bake!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap