Časne sestre donijele virus s Kosova? U samostanu ih je 180, a stare su 69 godina!

Jasmina Grgurić Zanze
23. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Epidemija koronaviursa pojačano se širi. Od jučer je u Zagrebu zabilježeno 12 novih slučajeva, u Istri tri, a a posebno je dramatično na području Osječko-baranjske županije. Zaraza je zasad potvrđena kod deset časnih sestara u samostanu u Đakovu gdje ih je smješteno oko 180, pri čemu im je prosječna dob 69 godina.

Ilustracija: Unsplash

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je u podne o čak 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega je 12 novih od sinoć, a dva su potencijalna žarišta. Šest je bolesnika hospitalizirano, od čega pet časnih sestara iz samostana u Đakovu, a koje su najvjerojatnije s Kosova uvezele koronavirus u Hrvatsku prije nekoliko dana.

Država ponovno zaključala korisnike domova za starije u pet županija!

“Imamo određeni proboj, ali ključno je da imamo ljude koji će odraditi sve. Panike nema, na vrijeme smo detektirali sve. Zatvorili smo naše ustanove za starije, KBC i bolnicu u Našicama. Situacija je epidemiološki puno bolja nego prije par mjeseci. Ključno je da se stari i nemoćni čuvaju puno više i temeljitije nego mlađi. Ali poruka je da nema panike i da je stvar pod kontrolom. Nema razloga za velike restriktivne mjere, ali jako je bitno da se ponašamo odgovorno. Držite se socijalne distance, oni koji su prešli granicu da to prijave i odu u samoizolaciju. Određene zaražene osobe su bile preko granice u BiH, Kosovu i Srbiji” – rekao je župan Ivan Anušić.

Đakovački samostan Milosrdnih sestara sv. Križa potvrdio je jutros da je deset sestara pozitivno na koronavirus, a daljnja testiranja su u tijeku. Četiri su časne sestre još u nedjelju dobile temperaturu, nakon čega ih je testirano 12, od čega je deset bilo pozitivno. U samostanu ih je ukupno 180, a prosječna dob im je 69 godina.

“Pretpostavljamo da je izvor zaraze časnih sestara s Kosova. Sestre su se vratila s Kosova prije dva-tri dana. Sve će časne sestre biti obrađene. Danas čekamo nove rezultate. Obradit ćemo i njihove kontakte” – rekao je voditelj županijske Službe za epidemiologiju, Karlo Kožul.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap