Država ponovno zaključala korisnike domova za starije u pet županija!

Jasmina Grgurić Zanze
23. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Otvaranje granica, turistička sezona pa i održavanje parlamentarnih izbora doveli su do naglog popuštanja mjera, a time i do povećanja broja osoba oboljelih od koronavirusa. No, danak ne plaćaju oni koji se slobodno kreću i putuju, nego – umirovljenici. Država je, naime, na teritorijalnom području Grada Zagreba i četiri županije zabranila posjete, ali i izlaske korisnicima domova za starije i nemoćne osobe.

Foto: Rawpixsel

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je ovih dana nove upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa, ali one se odnose samo na pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, prije svega domove za starije i nemoćne osobe.

Posjete korisnicima, ali i njihovi izlasci, do daljnjeg su zabranjenje u svim domovima na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Osječko-baranjske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije. Ovaj popis, kažu iz HZJZ-a, može se mijenjati ovisno o razvoju epidemiološke situacije.

Ne smiju izlaziti izvan prostora doma

“Do daljnjeg su zabranjene sve posjete korisnicima, donošenje hrane i slično, a korisnicima je zabranjeno da odlaze kući u posjet kako se za vrijeme boravka izvan smještaja u sustavu socijalne skrbi ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike. Odlasci u drugi smještaj izvan sustava socijalne skrbi moraju biti opravdani iz medicinskih razloga i prethodno organizirani” – piše u najnovijim preporukama HZJZ-a.

Korisnici ne smiju izlaziti izvan prostora doma, moraju držati međusobno razmak od dva metra te ih ne smije biti više od petero u prostoru. Preporuka je i da ručaju u sobama.

Iz HZJZ-a objasnili kako je Capak završio u izolaciji. Čeka li starije nova karantena?

“Potrebno je omogućiti češće i duže telefoniranje radi ublažavanja posljedica ograničenja posjeta korisnicima. Do daljnjeg se obustavlja prijam novih korisnika osim na privremeni smještaj u kriznim situacijama uz obveznu izolaciju korisnika u trajanju od 14 dana i prethodno uzimanje brisa za testiranje na SARSCoV-2.

Obustavlja se pružanje usluge dnevnog boravka, a za korisnike za koje je to potrebno zamjenjuje se uslugom pomoći u kući ili drugom odgovarajućom uslugom… Intenzivira se individualan rad s korisnicima te psihosocijalna podrška kako bi se ublažile posljedice ograničenja posjeta te olakšao život kod pružatelja usluge za vrijeme trajanja epidemije. Sve aktivnosti kod pružatelja usluge organiziraju su na način uvažavanja fizičke udaljenosti” – dodaje se.

Zbog bolesti i godina u najrizičnijoj skupini

Za provedbu ovih mjera nadležni su lokalni krizni stožeri.

Domovima je izdan i čitav niz ostalih preporuka. Zaposlenici kod kuće prije odlaska na posao trebaju ujutro izmjeriti tjelesnu temperaturu, što treba raditi i na ulazu i izlazu iz doma, te ona ne smije biti veća od 37,2. Zaposlenik je sve simptome dužan prijaviti te ako ih ima, ne smije raditi. Zaposlenici se moraju pridržavati fizičke udaljenosti od dva metra, obavezno nositi masku, dok se navlake za obuću tek preporučuju. Ostale preporuke odnose se na održavanje higijene i postupanje u slučaju sumnje na zarazu.

“Zabranjuje se donošenje namirnica i ostalih potrepština korisnicima usluge smještaja i
organiziranog stanovanja od strane članova obitelji i prijatelja za vrijeme trajanja pandemije. Nepridržavanje navedenih mjera od strane zaposlenih i nepridržavanje od strane korisnika i/ili rodbine može imati teške, pa i fatalne posljedice po korisnike koji zbog svojih godina i bolesti pripadaju najrizičnijoj skupini” – naglašavaju dodatno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap