Capak otkrio zašto neke države neće starijima dati AstraZenecino cjepivo, a mi hoćemo

Josip Mihaljević
8. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo tek 71 novi slučaj zaraze, ali je testirano samo 2199 ljudi. Preminulo je 29 osoba. Stožer je danas odgovarao na pitanja o AstraZenecinom cjepivu i starijima, kao i o kršenju mjera.

capak

Foto: Krunoslav Capak | Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2407.

Među njima je 1137 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 107 pacijenata.

Preminulo je 29 osoba.

“Prosječna dob preminulih je 78,5 godina. Najmlađa osoba je imala 54 godine, gotovo svi preminuli imaju multiple evidentirane komorbiditete”, kazala je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 235473 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5198 preminulo, ukupno se oporavilo 227 868 osoba od toga 383 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 12 948 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 230 808 osoba, od toga 2 199 u posljednja 24 sata.

Zašto neke države neće, a mi hoćemo cijepiti starije AstraZenecom

Prvo pitanje odnosi se na AstraZenecino cjepivo, novinare je zanimalo koji su točno argumenti država koje su rekle da njime neće cijepiti starije građane, a koji su naši da ipak hoćemo.

“Ima nekoliko zemalja EU koje su preporučile da se ne cijepe osobe starije od 65 godina, koliko je meni poznato to je pet zemalja EU. Njihov argument je da nema dovoljno dokaza, u ispitivanjima koje je Europska agencija za lijekove uzela za razmatranje, da je cjepivo učinkovito u tim dobnim skupinama. Točno je da je bio mali broj ispitanika osoba starijih od 65 godina pa nije bilo dovoljno oboljelih da razlika bude statistički značajna.

Naš argument za korištenje AstraZenecinog cjepiva je da je cjepivo učinkovito, sigurno i ispravno testirano i da ga je Europska agencija za lijekove odobrila za sve građane starije od 18 godina”, odgovorio je Krunoslav Capak.

Kršenje mjera na sprovodu Miroslava Tuđmana

Drugo pitanje bilo je o mjerama i studentima koji se vikendima okupljaju u velikim brojevima. Pitali su članove Stožera o kršenju epidemioloških mjera na sprovodu saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana:

“Kada je riječ o pogrebu koji je bio pred neki dan. Gradska groblja su sukladno epidemiološkim mjerama i propisima koji vrijede za pogrebe u vrijeme epidemije organizirale pogreb. Dakle, bilo je nekoliko ograničenih područja gdje je smješteno onoliko ljudi koliko može biti – riječ je o obitelji, riječ je o dužnosnicima i riječ je o pripadnicima Hrvatske vojske. Sva ta područja bila su odijeljena trakama i udaljena jedna od drugih.

Svi oni koji su bili sa strane također su bili odijeljeni i opet su bili ograničeni trakama. Kao dužnosnici smo poklonili vjeru Gradskim grobljima u njihove organizacijske sposobnosti i naposljetku to tamo nije izgledalo jako loše”, kazao je Beroš.

Božinović je komentirao okupljanja mladih:

“Znate kako je zagrebačka policija izvijestila da su zaprimili dojave i izašli na teren te nisu utvrdili kršenje epidemioloških mjera kao niti elemente kaznenog djela ili prekršaja. To se odnosi na okupljanje kod Studentskog doma, postupali su preventivno kako bi spriječili kršenje mjera. Okupljeni građani su se nakon upozorenja počeli razilaziti.

Mi na tu vrstu okupljanja možemo gledati prije svega kao na posljedicu činjenice da ova situacija traje dugo. To traje skoro godinu dana, bez obzira na različite interpretacije mi nikad nismo rekli da je kriza gotova, da virus nije tu. Dapače, uvijek smo inzistirali na tome da se virus i dalje širi i da ta opasnost traje sve dok ministar zdravstva ne pošalje prijedlog Vladi da se proglasi kraj epidemije”, kazao je Božinović.

Markotić: S obzirom da se spomenuli moju čuvenu riječ bioterorizam…

Alemka Markotić se osvrnula na primjedbu novinara kako su velika okupljanja rizična i da se mogu smatrati bioterorizmom:

“S obzirom da ste spomenuli moju čuvenu riječ bioterorizam koja se može koristiti u različite svrhe, bilo je meni sinoć jasno kada sam gostovala u jednoj od televizija, to se povremeno ta riječ meni izvuče iz usta kad se treba upotrijebiti za određene situacije pa se to i sada čini. Dakle da mi demistificiramo tu riječ i da ljudima bude jasno što sam htjela reći.

Možete neodgovorno ponašanje, upravo ovo što je potpredsjednik Vlade istaknuo, kada ste svjesni da vaše rizično ponašanje može drugom naškoditi bilo da mu prenesete Covid, HIV, ospice, gripu, štogod. Ako vi pored toga zbog svoje komocije, zbog ostvarivanja nekog drugog interesa, ne vodite brigu o epidemiološkim mjerama, onda to možete zvati od bioterorizma do neodgovornog ponašanja do kršenja zakona. Sve će doći na isto, a to je da netko zbog  svoje sebičnosti, zbog svog uskog interesa ignorira sve to i može uzrokovati bolest kod drugog”, kazala je Markotić.

Epidemiolog Kaić: Ne mogu se cjepiva lagano uspoređivati

Na konferenciji za medije bio je i epidemiolog Bernard Kaić koji je odgovarao na pitanje o AstraZenecinom cjepivu.

“Cjepivo ima niz osobina koje ga čine prihvatljivim za stariju dob. Recimo jedna od njih je da skoro 100% učinkovito kod zaštite od težih oblika bolesti. To isto vrijedi i za druga cjepiva. Kada bi čovjek htio uspoređivati jedno cjepivo s drugim, našao bi se u jako nezahvalnoj situacija. Populacije na kojima su ispitivana cjepiva su različita, različite su okolnosti ispitivanja. Njih se ne može izravno uspoređivati.

Jedino je što je jasno da sva štite, praktički u potpunosti, od težih oblika bolesti”, kazao je Kaić.

Što ako umirovljenici odbiju AstraZenecino cjepivo?

Novinari su pitali što točno znači da je cjepivo sigurno oko 60-70 posto, a štiti 100 posto od težih oblika bolesti. Znači li to da netko može dobiti koronu, ali samo blaži oblik? Također, što ako umirovljenici odbiju cijepiti se s AstraZenecinim cjepivom, hoće li i dalje biti prvi na redu za cijepljenje kada stigne neko cjepivo koje im se više sviđa?

“Nijedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu. Istina je da prema kliničkim studijama mRNA cjepiva imaju nešto veću razinu zaštite, a vrijeme će pokazati hoće li biti toliko učinkovita kada ih se primijeni na širu populaciju. Ako netko silno želi neko drugo cjepivo, pa cijepljenje je dobrovoljno, nitko nikoga neće tjerati da se cijepi ovim ili onim cjepivom.

Problem je u tome što netko tko kalkulira kojim će se cjepivom cijepiti odgađa cijepljenje. Mi prema dinamici isporuke vidimo da mi dugo dugo još nećemo imati mRNA cjepiva za cijepiti svu stariju populaciju.

Bolje je proljeća cijepiti sve s cjepivom koje je učinkovito 70 posto nego na jesen s 90 posto djelotvornim cjepivom”, kazao je Kaić.

Capak otkrio zašto neke države neće starijima dati AstraZenecino cjepivo, a mi hoćemo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap