Čak 400 građana ne zna kolika će im biti mirovina, rješenje čekaju od siječnja!

Jasmina Grgurić Zanze
22. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Čak 400 građana Hrvatske još uvijek ne zna kolika će im biti mirovina, iako su za nju stekli uvijete od 1. siječnja, i to zato što nisu dobili zatraženi izračun mirovine iz dva mirovinska stupa. Za takav izračun dvostupne mirovine zaduženi su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Regos i Mirovinsko osiguravajuće društvo.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u prva dva mjeseca primio je približno 400 zahtjeva za izračun mirovine za osiguranike koji su bili osigurani u prvom i drugom stupu. Nitko od njih, međutim, još nije dobio konačno rješenje o mirovini jer će tek u utorak 26. ožujka proraditi sustav razmjene podataka za radnike koji su štedjeli u drugom stupu, piše Večernji list.

Kada dobiju izračun, odlučit će što im je povoljnije

Kako je riječ o novim zakonskim rješenjima za “dvostupaše” čekala se prilagodba HZMO-ova softvera, ali i objava podatka o prosječnoj plaći za 2018. godinu kako bi se izračunala mirovina.

Tražili ste izračun mirovine, ali niste ga dobili? Niste jedini!

Da ne bi ostali bez primanja dok čekaju izračune i kompletiranje podataka, HZMO je radnicima koji su zatražili odlazak u mirovinu sa 1. siječnjem 2019. godine izdao rješenje o isplati predujma. Konačno rješenje o mirovini dobit će nakon što dobiju izračun i izjasne se hoće li primati mirovinu iz oba stupa ili će se vratiti u prvi.

Građanima koji su u siječnju otišli u starosnu mirovinu samo iz prvog stupa određena je prosječna mirovina od 2.737 kuna, a dugogodišnjim osiguranicima koji su radili 41 godinu i više, starosna mirovina iznosi 3.652 kune. Oni koji su u siječnju otišli u prijevremenu mirovinu, umanjenu za 0,3 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska, dobili su prosječnih 2.780 kuna mirovine za 37,7 godina prosječnog staža. A kolike će biti mirovine iz drugog stupa, nije poznato jer takvih rješenja još nema.

Većina će birati povratak u prvi stup

Rokovi za mirovine: Samo 53 posto zahtjeva HZMO riješio u 60 dana, rasprava u petak

Prema dosadašnjim procjenama isplativosti, očekuje se kako će većina građana izabrati povratak u prvi stup te da će se mirovina iz druga isplatiti samo onima s visokim plaćama. Prema novom zakonu, dodatak se isplaćuje i osiguranicima iz drugog stupa tako da na staž do 2002. godine dobivaju 27 posto, kao i u prvom stupu, a nakon toga 20,25 posto jer je te godine uveden drugi stup za osobe koje su 1962. godište i mlađe, pa ostvaruju i dio uštede iz njega. Što je plaća veća, veći je i doprinos pa će on u nekim slučajevima premašivati isplativost dodatka iz prvog stupa.

Prvi građani koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu iz oba mirovinska stupa pojavili su se tek prošle godine te je riječ o onima s beneficiranim radnim stažem. Ujedno su bili i prve žrtve nepravde, jer su ostali zakinuti za dodatak od 27 posto, za koliko su im mirovine bile manje u odnosu na radnike koji su samo godinu dana stariji.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap