Dio mirovine u kešu: Pet tisuća eura ide u prosjeku na ruke, isplatu koriste skoro svi

Jasmina Grgurić Zanze
28. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Isplata dijela mirovine svojevrsni je mamac kod izbora mirovine iz oba mirovinska stupa. Građanima ona donosi oko 5.000 eura u prosjeku pa ne čudi da se na tu opciju odlučuju gotovo svi oni koji ostvaruju pravo. Umjesto 15 posto mirovinske štednje, umirovljenici će od 1. siječnja moći dobiti 20 posto, odnosno petinu mirovine, što bi dodatno trebalo povećati broj ‘dvostupaša’.

Fotografija iz žablje perspektive, gdje osoba u rukama drži veći iznos novca

Novac u rukama | Foto: Pexels

Na kombiniranu mirovinu iz oba mirovinska stupa odlučuje se tek manji dio radnika pa trenutno imamo oko 15.000 umirovljenih ‘dvostupaša’. Drugi mirovinski stup još uvijek nije isplativ za većinu građana, tek onima s natprosječno visokim plaćama, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, od 1. siječnja 2024. mijenjaju se zakoni o mirovinskim fondovima. Jedna od promjena je da se jednokratna isplata dijela mirovine povećava sa sadašnjih 15 na 20 posto. To znači da će građani moći u kešu dobiti petinu svoje mirovine iz drugog mirovinskog stupa. Kako podići dio mirovine i koji su trenutni uvjeti za to, možete pročitati ovdje.

Dosada isplaćeno 5.021 eura po korisniku mirovine

marin piletić
Ministar Piletić: 'Mirovina će se od 1. siječnja povećati za 15.000 umirovljenika'

Ove godine do 20. prosinca o izboru mirovine izjavu je dalo 11.625 građana, od čega je njih 9.164 (79 %) odabralo mirovinu samo iz prvog stupa, a 2.461 (21 %) osiguranika je odabralo mirovinu iz prvog i drugog stupa. Regos smo zatražili i podatke o jednokratnoj isplati dijela mirovine, a iz kojih je vidljivo da tu mogućnost koriste gotovo svi. Ta im opcija odmah ‘na ruke’ donosi u prosjeku pet tisuća eura.

– Od siječnja 2019. godine svim osiguranicima koji su se u postupku ostvarivanja prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu opredijelili za mirovinu iz oba stupa i koji imaju pravo na jednokratnu isplatu od 15%, omogućeno je da s mirovinskim osiguravajućim društvom (MOD) sklope ugovor o mirovini iz drugog stupa s ili bez jednokratne isplate. Do sada je sklopljeno ukupno 12.957 ugovora o starosnoj ili prijevremenoj starosnoj mirovini iz drugog stupa, od čega je 10.805 ugovora o mirovini s jednokratnom isplatom od 15 %, pri čemu je MOD ukupno isplatio 54.252.212,55 eura, odnosno prosječno 5.021,28 eura po korisniku mirovine, rekli su nam iz Regosa.

Mirovina mora biti veća od najniže mirovine

Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima uvodi se dodatna fleksibilnost uvjeta za jednokratnu isplatu. Naime, isplata se po novom može ugovoriti ako je osnovna starosna, odnosno osnovna prijevremena starosna mirovina  iz prvog stupa veća od najniže mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Ova izmjena širi opseg osiguranika koji mogu zatražiti jednokratnu isplatu u odnosu na trenutni zakon koje propisuje uvjet da osnovna mirovina iz prvog stupa mora biti veća za 15 % od najniže mirovine prema ZOMO-u.

Također, povećava se i dodatak na mirovine iz prvog i drugog mirovinskog stupa koji će iznositi 27 posto, kao i u prvom stupu, umjesto dosadašnjih 20,24 posto, o čemu smo pisali ovdje. Ta će izmjena obuhvatiti i postojeće i buduće umirovljenike, što znači da će svima njima mirovine biti veće.

Pravo na dodatak od 27 posto za obje mirovine

umirovljenici u šetnji
Samo šest posto građana vjeruje da će reforma mirovinskih fondova donijeti nešto dobro

– Izmjenama i dopunama Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema ZOMO-u omogućuje se korisnicima mirovina iz oba mirovinska stupa, koji ostvaruju pravo na osnovnu mirovinu iz prvog mirovinskoga stupa, jedinstvena stopa dodatka od 27 %  neovisno o tome kada je navršen mirovinski staž, bilo to prije ili poslije uvođenja drugog mirovinskoga stupa. Korisnici kombinirane mirovine ostvarivat će pravo na dodatak od 27 %  za dio mirovine koja se izračunava na temelju mirovinskoga staža do 31. prosinca 2001., kao i za dio mirovine iz prvog stupa koji se izračunava na temelju mirovinskoga staža od 1. siječnja 2002. nadalje, dodaju iz Regosa.

Zakonske izmjene utjecat će na povećanje osnovne mirovine iz prvog stupa, ali i povećati broj korisnika koji će odabirati mirovinu iz oba mirovinska stupa te ujedno utjecati i na povećanje ukupne mirovine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap