Tražili ste izračun mirovine, ali niste ga dobili? Niste jedini!

Jasmina Grgurić
11. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Čitatelji portala Mirovina.hr, koji su putem sustava e-Građani nastojali doznati visinu mirovine prema odredbama novog zakona od 1. siječnja, upozorili su nas u nekoliko navrata da zatraženi informativni izračun nisu mogli dobiti.

Ilustracija: Pixabay

Ovih bi dana građanima, koji su to zatražili, iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje trebali početi stizati informativni izračuni mirovine. Naime, izračun prema odredbama novog Zakona od 1. siječnja nije bilo moguće dobiti. Ne bi to bilo ništa čudno da se upravo prema ovom ključnom dokumentu veći broj građana nije planirao informirati o novoj visini mirovine te na osnovu toga donijeti odluku o umirovljenju.

Zastoj nema veze s prilagodbom sustava?

Cijeli siječanj i prvih desetak dana veljače HZMO prilagođava svoj informatički sustav izmijenjenim uvjetima umirovljenja, a neslužbeno se može čuti da zastoj u izračunima nema veze s novim superračunalom koje HZMO, uz suglasnost Vlade, nabavlja od IBM-a za više od 30 milijuna kuna, piše Večernji list.

Naime, izračun mirovine ključan je podatak kako bi budući umirovljenici znali isplati li im se više vratiti u prvi mirovinski stup ili zadržati dvostupnu mirovinu, s obzirom da je mirovinskom reformom dodatak osiguran i onima koji su u oba stupa. Prema novim zakonskim odredbama, 27 posto dodatka ide na staž do 2002. godine, kada je uveden drugi stup te 20,25 posto za radni staž ostvaren nakon tog razdoblja. Upravo je takva podjela radnog staža navodni razlog tomu što je  za softversku prilagodbu novog superračunala bilo potrebno više od mjesec dana.

I čitatelji portala Mirovina.hr upozoravali su nas u više navrata kako nakon 1. siječnja preko sustava e-građani nisu uspijevali doznati novi izračun mirovine, odnosno on im je bio jednak kao i prije tog datuma.

Izračun je ključni podatak za odlazak u mirovinu

Oko 50 tisuća radnika godišnje predaje zahtjev za odlazak u mirovinu, najviše početkom i krajem godine. Prošle godine bilo je oko dvije tisuće zahtjeva za mirovinu više nego 2017. godine. Pritom, velik broj radnika iz drugog stupa, s beneficiranim radnim stažem, odgodilo je odlazak u mirovinu za 2019. godinu jer su im novi uvjeti povoljniji.

Idete u mirovinu? Ovo je procedura koju morate proći ako ste u oba mirovinska stupa

Informativni izračun košta 70 kuna, no preko sustava e-građani je besplatan. Do stupanja na snagu novih zakona, on je bio tek informativnog karaktera, kako bi građani znali koji ih iznos čeka po umirovljenju. Međutim, po novom on prikazuje ključni podatak, a to je razlika u mirovini, ovisno o tomu ostaje li bivši radnik u drugom stupu ili štednju prenosi u prvi.

Izračun šalje i mirovinsko društvo zbog isplate dijela mirovine iz drugog stupa. Na temelju ta dva podatka donosi se odluka o mirovini. No, Regos u siječnju nije zatražio nijedan izračun mirovine, piše Večernji, jer nije bilo izračuna u HZMO-u.

Također, o izračunu ovisi i mogućnost jednokratne isplate u visini 15 posto mirovine iz drugog stupa.