BUZ: “Mogućnost rada u mirovini neće smanjiti siromaštvo umirovljenika”

Jasmina Grgurić
2. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Više od 200 tisuća građana u obiteljskoj mirovini dobilo je od 1. kolovoza zakonsku mogućnost zapošljavanja do polovice radnog vremena uz isplatu cijele mirovine, koja ovim umirovljenicima u prosjeku iznosi 2.095 kuna. Vlada ovom mjerom želi smanjiti siromaštvo umirovljenika, ali i povećati zaposlenost u Hrvatskoj, uz nadomjestak nedostajuće radne snage. No, umirovljenici smatraju kako se na taj način neće smanjiti siromaštvo starijih osoba uz sramotno male mirovine.

Kumica Marija na zagrebačkoj Tržnici Kvatrić | Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Umirovljenici u obiteljskoj mirovini od sada mogu raditi do polovine radnog vremena uz isplatu cijele mirovine. Takvih je više od 200 tisuća s prosječnom mirovinom od 2.095 kuna. Ujedno, oko 270 tisuća korisnika najniže mirovine moći će raditi bez umanjivanja mirovine, što dosad nije bio slučaj.

Vladina mjera smanjivanja siromaštva umirovljenika, ali i povećanja broja zaposlenih, rezultat je dogovora s umirovljeničkim udrugama i Hrvatskom strankom umirovljenika, odnosno Silvanom Hreljom. No, ne smatraju svi kako je riječ o pozitivnom pomaku za starije građane.

Problem je nezaposlenost, Vlada potiče siromaštvo

“Umirovljeničke udruge i stranke „slizane“ sa HDZ-om jer su uspjeli još jednom prodati interese umirovljenika sa svoje osobne, a sami umirovljenici jer i dalje naivno vjeruju da su za njih „njihovi“ predstavnici uz veliki trud uspjeli uraditi nešto korisno” – smatraju u Bloku umirovljenika zajedno (BUZ).

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika upozorava da je Hrvatska već natjerala na stotine tisuća ljudi iz države te da je gorući problem nezaposlenost.

hsu
HSU: U iščekivanju usklađivanja mirovina moramo podsjetiti da one ne rastu, nego padaju!

“Otvoriti mogućnost da više od pola milijuna umirovljenika može raditi do pola radnog vremena uz svoju sramotno malu mirovinu sasvim sigurno nije rješenje koje će eliminirati siromaštvo i smanjiti rastući broj nezaposlenih, upravo suprotno. To se naime uklapa u već odavno najavljeno smanjivanje mirovina, koje su naravno svake godine nominalno veće, ali realno gledajući ipak svake godine sve manje. Ova izmjena Zakona je u stvari samo još jedna klasična distrakcija radi prikrivanja onoga što Vlada već dulje vrijeme radi. Vlada naime potpuno svjesno i  konstantno potiče rast siromaštva” – smatra Špika.

Treba povećati plaće i mirovine

Rješenje za siromaštvo ne vidi stoga u zapošljavanju onih koji uglavnom više i nemaju radnu sposobnost, već isključivo u povećanju plaća i mirovina uz racionalizaciju državne i lokalne uprave, ali i drugog mirovinskog stupa.

“Izlaz iz siromaštva je moguć samo uz veće plaće i mirovine čime se potiče potrošnja, što po logici zahtijeva povećanu proizvodnju, a ona opet po istoj logici povećanje broja novih  radnih mjesta. Smanjenjem kupovne moći, odnosno smanjivanjem mirovina i plaća se dovodi do pada potrošnje, a to znači i do pada proizvodnje što dovodi do viška zaposlenih čime se onda ide u suprotnom smjeru” – zaključuje Špika.

BUZ: “Mogućnost rada u mirovini neće smanjiti siromaštvo umirovljenika”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap