Burić poručila umirovljenicima: “Mirovine su sigurne i dolazit će na vrijeme”

Jasmina Grgurić
24. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić poručila je jučer iz Sabora umirovljenicima da mogu biti mirni, da su mirovine sigurne i da će dolaziti na vrijeme. Osvrnula se i na Mrsićev prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, rekavši da ga Vlada ne prihvaća jer ne nudi nova rješenja koja bi poboljšala mirovinski sustav.

otvoreno mirovinska reforma

Foto: Državna tajnica Majda Burić (HDZ) | YouTube screenshot

“Moram istaknuti da su mirovine sigurne, da su dolazile i dolazit će na vrijeme, treba naše građane koji spadaju u ranjivu skupinu, a to su umirovljenici, umiriti i reći im to jasno i glasno”-  kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić u Saboru tijekom rasprave o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje je predložio Mirando Mrsić, piše HRT.

Podsjetila je da je Vlada podigla sve mirovine za 12 posto, a one najniže koje prima oko 250 tisuća umirovljenika za 15 posto. Dodala je i da je u pripremi i uvođenje nacionalne mirovine kao mehanizma solidarnosti prema najugroženijoj skupini starijih osoba.

Navela je da je prosječna mirovna u travnju iznosila je 2.827 kuna, što je 41 posto prosječne plaće, uz prosječan staž od 30 godina. Prosječna mirovina za osobe s 40 godina staža iznosila je 4.664 kuna što je udio od 70 posto u prosječnoj plaći, navela je i istaknula kako ti podaci pokazuju da treba dalje poticati građane na dulji ostanak u svijetu rada.

mirando mrsić
Oporba podržala Mrsićev prijedlog da se smanji jaz između visine doprinosa i mirovine

Za Mrsićev prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, Burić je kazala da ga Vlada ne prihvaća jer “ne nudi nova rješenja koja bi bila usmjerena na dugoročnu održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina”. Prijedlogom se povećavaju rashodi mirovinskog sustava, smatra, bez navođenja načina osiguranja tih financijskih sredstava.

Podsjetimo, Mrsić je jučer uz podršku oporbe predložio razdvajanje dijela mirovina zarađenih radom od onog temeljem povlaštenog statusa, kao i snižavanje dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu zbog obavljanja roditeljske dužnosti; 6 mjeseci ranije za jedno dijete, 18 mjeseci za dvoje djece te za 36 mjeseci za troje i više djece. Mrsić predlaže i dodatak na mirovinu u visini 50 posto iznosa obiteljske mirovine u slučaju smrti bračnog partnera.

Burić poručila umirovljenicima: “Mirovine su sigurne i dolazit će na vrijeme”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap