Budite oprezni: HZZO upozorio na lažne mailove kojima prevaranti kradu osobne podatke

Milan Dalmacija
27. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Iz HZZO-a upozoravaju građane da ne odgovaraju na mailove u kojima prevaranti u njihovo ime nude povrat troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura, niti da skeniraju bilo kakve QR kodove iz tih mailova. Riječ je o prijevari kojoj je cilj krađa osobnih podataka. Ako ipak jeste odgovorili na takav mail, prijavite sve policiji i nacionalnom CERT-u.

Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja u 2023. ostaje ista, ali su povećani cenzusi za njeno besplatno dobivanje | Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), obavijestio je osiguranike da je u nedjelju s lažnih adresa elektroničke pošte, poput [email protected] poslan veliki broj lažnih mailova s ciljem krađe podataka. Riječ je o phishing kampanji, odnosno pripremama za počinjenje prijevare u kojoj se kriminalci lažno predstavljaju kao HZZO.

Ako vidite ovaj komentar na Facebooku, prijavite ga: Riječ je o prevari koja će vam isprazniti račun

Stoga su iz HZZO upozorili građane da zanemare ili ne odgovaraju na bilo kakav zahtjev o “obračunavanju i odobrenom povratu troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura” i molbom za “skeniranje QR koda”. Dodaju kako je dovoljno obrisati poruku.

No, ako je ipak došlo do štete za primatelje poruke, oni sve trebaju prijaviti policiji i nacionalnom CERT-u na ovoj poveznici.

– Još jednom ističemo da HZZO nije građanima slao nikakve poruke o povratu novca na način da je potrebno dostaviti broj bankovne kartice, datum njezina isteka i CVV. HZZO je poduzeo sve potrebne korake da zaustavi daljnje pokušaje lažnog predstavljanja i pokušaje krađe podataka, poručili su iz HZZO-a.

Prevaranti haraju i po društvenim mrežama, računajući na dobronamjernost i lakovjernost korisnika. Nedavno smo i na vlastitim stranicama zabilježili sličan pokušaj prijevare, o kojem više možete čitati ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap